Hlavní obsah

Do Velké Británie za vánočním pudinkem, levnými nákupy i ohňostroji

Právo, Bohuslav Borovička

Jedním z nejznámějších symbolů britských svátků je vánoční pudink, který se chystá dlouho dopředu a je i oblíbeným vánočním dárkem. Pro Středoevropana je ale kombinace ingrediencí této pochoutky trochu překvapivá. Turisty letos Britové lákají na silvestrovský ohňostroj a na nízké ceny zboží, především za oblečení.

Foto: Andrew Parsons , Reuters

Britové se koulují v centru města.

Článek

Netradičnost oblíbeného anglického vánočního pudinku posuďte sami podle tradičního receptu: 3/4 kg sušených švestek, 1/4 kg rozinek, 30 dkg strouhanky, 20 dkg mouky, 9 vajec, sklenička brandy, 1/4 kg směsi oříšků s perníkem a 30 dkg loje.

To vše se dohromady vaří šest až osm hodin v páře, poté se nalije do formy a nechá ztuhnout. Takový pudink prý vydrží čerstvý a chutný i déle než rok.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Whisky Experience v Edinburghu má největší kolekci na světě.

Pokud byste se za pudinkem vypravili do Británie, pak vězte, že jako nejlepší Britové doporučují ten z londýnské pekárny Euphorium (Upper Street 202, stanice metra Highbury a Islington). Je krásně aromatický a výborně uleželý, připravovaný podle tajného receptu a ten, kdo ho ochutná, nemůže prý už nikdy přestat.

Dárečky k snídani

Dárky se ve Velké Británii rozbalují až na první svátek vánoční ráno. Aby bylo co rozbalovat, vyrazte na ostrovy za nákupy. Budete velmi příjemně překvapeni zbožím i nízkými cenami. Naplánujte si vícedenní nákupy – jen v centru Londýna vás čekají nasvícené a nazdobené nákupní ulice Oxford Street a Regent Street (letos ve stylu knihy a aktuálního kresleného filmu Vánoční koleda podle Charlese Dickense).

Hříchem by bylo nenavštívit největší evropské nákupní středisko Westfield, které už před Vánoci zahájilo výprodejové akce s výhodnými slevami.

Silvestrovské oslavy

Hlavní město se na konec roku 2009 a přivítání roku nového, na konci s desítkou, velmi pečlivě připravuje. Velká Británie láká do Londýna turisty z celého světa. Již okolo třetí hodiny odpolední vypukne masivní silvestrovská zábava a hlavní ohňostroj překvapí i ty nejodvážnější pyrotechniky – přímo z vyhlídkového kola London Eye budou všemi směry odpalovány rachejtle a světlice.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pokud vás silvestrovský Londýn neláká, zkuste oslavy po skotsku. Hogmanay je starý skotský způsob rozloučení se se starým rokem a přivítání roku nového. Nemusíte ale nutně obdarovávat sousedy uhlím a solí, jak bývalo dříve zvykem. Hogmanay je dnes velkolepá čtyřdenní party, která zaplní ulice Edinburghu pouličním divadlem, tancem a přehlídkami.

Vše vyvrcholí 31. prosince velkou oslavou na hlavní třídě Princes Street. Letošní zvláštní hosté přehlídky jsou DJ‘s Gary & Tom ze Snow Patrol a Richard Colburn z kapely Belle & Sebastian. Přesně o půlnoci z Edinburského hradu odpálí děla první ohňostroj roku 2010.

Přespání za hubičku

V Londýně se objevil nový „řetězec“ ubytovacích zařízení. Síť sedmdesáti domácností At Home nabízí klasické bed, ale neklasicky přímo doma u jednotlivých Londýňanů. Teplo domácího krbu můžete zakusit v oblíbených a drahých čtvrtích jako jsou Knightsbridge, Mayfair, Belgravia, Kensington nebo Notting Hill, zpravidla v rodinách právníků, učitelů, umělců, kteří berou své hosty jako vlastní návštěvu, rádi se s vámi seznámí a popovídají si. Ceny pokojů s vlastním sociálním zařízením včetně snídaně se pohybují od 55 liber do 105 liber za noc, podle počtu osob.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Velmi levné ubytování se snídaní v úplném centru Londýna, deset minut chůze od Oxford Street, nabízí během vánočních prázdnin na studentských kolejích i The London School of Economics. Za jednu noc zde zaplatíte pouhých 22,50 libry. (www.visitbritain.cz)

K Drážďanům patří štola

V adventu jsou Drážďany oblíbeným cílem díky jednomu z nejstarších vánočních trhů v Německu – světoznámému vánočkovému trhu. Vznik trhu sahá do roku 1434. Vrcholem vánočkového trhu je slavnost štol: obří vánoční štola o hmotnosti čtyř tun putuje od Zwingeru kolem Semperovy opery, kostelů Hofkirche a Frauenkirche až na vánočkový trh, kde je pak rozřezána a prodávána návštěvníkům slavnosti. (www.dresden.de)

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Domácí chléb se peče přímo na náměstí.

V idylickém Altöttingu

Hornobavorský Altötting je již více než 1250 let duchovním centrem Bavorska, více než 500 let nevýznamnějším mariánským poutním místem Německa. V době vánoční má Altötting mimořádně idylickou atmosféru. Náměsti Kapellplatz je obklopené nádhernými barokními budovami. Nachází se zde jeden z nejkrásnějších vánočních trhů v Německu. Zážitkem pro návštěvníky jsou jesličky, které jsou v chrámech a na dalších místech města po celý rok, zvláště mechanický betlém z roku 1928, vybavený více než 130 figurkami, které jsou částečně pohyblivé. (www.altoetting.de)

V zemi horalů

Málokterý kraj v Sasku je znám svými vánočními rituály tak, jako Krušné hory. Světově unikátní tradice dřevěného umění a výroby hraček přežívá ještě dnes. Vyřezávané a soustružené svícny v oknech vyprávějí o touze po světle, která v zimě charakterizovala život obyvatel hor. Řemeslné výrobky, jako světelné oblouky a pyramidy, představují vrcholný zážitek pro hosty vánočních trhů. Kdo v adventu navštíví Krušné hory, může kromě trhů zažít i slavnosti Bergparade. (www.sachsen-tourismus.de )

Reklama

Související články

V rakouském Steyru se plní prý vánoční sny

Rakouský Steyr je místem, kde se plní vánoční sny. Zajeďte si sem. Projděte se středověkými uličkami v doprovodu ponocného, zhlédněte starodávné loutkové...

Výběr článků

Načítám