Hlavní obsah

Češi často míří o svátcích do Alp nebo za teplem do zámoří

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během vánočních a novoročních svátků se vydávají desetitisíce rekreantů s lyžemi do hor. Bez problémů se lyžuje například v italských Dolomitech, v Rakousku a příznivé podmínky slibují i na Slovensku. Tisíce lidí zamíří také za teplem a koupáním. Cestovky vypraví do Egypta, Tuniska, na Kanáry a do vzdáleného zámoří na pět desítek charterových letů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Během vánočních a novoročních svátků se vydají desetitisíce rekreantů s lyžemi do hor.

Článek

Egypt, Tunisko a Kanáry se už několik let drží na předních místech obliby u těch, kteří vyrážejí za zimním koupáním. Tisíce našich rekreantů tráví zimní dovolenou zejména v Egyptě. Tam k tradičním letoviskům, jako jsou Hurgáda, Šarm aš-Šajch a Taba přibylo na břehu Rudého moře další – Marsa Alam.

Ceny nejsou příliš vysoké

Hlavním argumentem pro ty, kteří míří k Rudému moři, je kromě tepla i cena tamních pobytů. Desetidenní pobyt all inclusive v období Vánoc, v kvalitním hotelu, lze v letovisku Taba pořídit za 15 tisíc korun. Silvestrovský pobyt je o několik tisíc dražší. V Tunisku, kde se však ve Středozemním moři koupou jen otužilci, jsou podobné pobyty o několik tisíc lacinější.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Potápění v Hurghádě

Na dalších místech pak v popularitě následují Spojené arabské emiráty (zejména Dubaj), Thajsko, Kuba, Dominikánská republika, Keňa, venezuelský ostrov Margarita a také třeba Maledivy. Uvádí to člen prezídia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Prodejci suvenýrů nabízejí hlavně dřevěné sošky, korálky a vějíře.

V mexickém Cancúnu, považovaném za luxusní karibské letovisko, přijde desetidenní silvestrovský pobyt, podle úrovně hotelu, na 41 až na 83 tisíc korun. V zemích jako Dominikánská republika, Kuba, nebo Thajsko lze velmi kvalitní dvanáctidenní pobyt o svátcích koupit za cenu do 40 tisíc. Z celkového počtu přibližně 20 tisíc českých rekreantů a turistů, kteří stráví letošní svátky v teple, procestuje podle Okamury polovina přes cestovní kanceláře a polovina individuálně.

Evropské metropole

Další tisíce převážně individuálních turistů mají na svátky namířeno do některé z evropských metropolí. Mezi nejoblíbenější patří ty, kam lze snadno dojet autem, nebo doletět s některou z nízkonákladových leteckých společností. Ty létají mimo jiné do několika míst v Británii, do Bruselu, do německého Kolína, do Benátek, či Barcelony.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Západ slunce nad kanálem Grande.

Na Slovensko

Podle statistik, jimž někdo věří, jiný může mít pochybnosti, se Slovensko stalo zemí, kam mířilo nejvíce českých návštěvníků. Překonalo v tomto ohledu i tradičně nejnavštěvovanější Chorvatsko. Před deseti lety znamenala taková dovolená téměř výhradně pobyt v Nízkých nebo Vysokých Tatrách a lyžování. Zimních středisek je dnes o něco víc a zejména – jsou mnohem kvalitněji vybavená. Přibyly však i méně tradiční možnosti trávení zimní dovolené na Slovensku.

Lázně a aquaparky

K velmi oblíbeným místům patří termální koupaliště a lázně. Z Jasné v Nízkých Tatrách je to kousek do Bešeňové, kde je několik termálních bazénů a další atrakce. Daleko to není ani do aquaparku Tatralandia. Z Vysokých Tater je to zase nepříliš daleko do Popradu, kde je termální komplex Aquacity.

Známé a v posledních letech hojně navštěvované jsou slovenské lázně. Počínaje těmi tradičními, jako jsou Piešťany nebo Sliač, až po nové termální komplexy, u nás prakticky neznámé Horné Saliby v trnavském kraji.

V Dolomitech lyžují už měsíc

Ke stále populárnějším mezi našimi lyžaři patří oblast Trentino v italských Dolomitech. Mezi zahraničními návštěvníky jsou Češi na třetím místě za Němci a Poláky a každým rokem jich přibývá. Letošní první sníh se v Trentinu objevil začátkem listopadu a v nadmořské výšce 1200 metrů ho leží od 30 do 120 centimetrů. Už od listopadu se lyžuje například na ledovci Presena a v Madonně di Campiglio.

Nejlepší podmínky jsou nyní na ledovci Presena nad Passo Tonale, kde ve výšce 2700–3000 metrů leží 60 až 120 centimetrů nového sněhu, takže na červené sjezdovce Presena Destra se už v listopadu denně lyžovalo. V Madonně se už lyžuje v oblasti Grosté, ostatní oblasti spadající pod společnost Skirama Dolomiti, jako Folgarida-Marilleva, Pejo nebo Altopiano della Paganella otevřely zimní sezónu počátkem prosince.

Také v oblastech, které spravuje konsorcium Dolomiti Superski, leží okolo 50 cm sněhu, takže ve Val di Fassa, ve Val di Fiemme v Pampeagu a na Alpe Cermis a Lusia se lyžuje od začátku prosince. Podobné je to v San Martino di Castrozza – Passo Rolle, kde leží nyní 30–40 cm sněhu.

Během vánočních a novoročních svátků se vydají desetitisíce rekreantů s lyžemi do hor. Bez problémů se lyžuje např. v italských Dolomitech, v Rakousku a příznivé podmínky slibují i na Slovensku. Tisíce lidí zamíří také za teplem a koupáním. Cestovky vypraví do Egypta, Tuniska, na Kanáry a do vzdáleného zámoří na pět desítek charterových letů.

Když na Slovensku zavedli euro, zdálo se nám, že tam bude draho. Vzhledem k příznivému kurzu koruny se tak nestalo a navíc okolnosti přiměly slovenské hoteliéry a provozovatele dalších služeb, aby šli s cenami dolů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám