Hlavní obsah

Lyžařská sezóna odstartovala, rekordní mráz trápil mnoho lyžařů

Nová lyžařská sezóna o víkendu naplno odstartovala ve všech horách České republiky. Velké mrazy některé zájemce odradily, takže například ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších byly sjezdovky volné a u lanovek a vleků nebyly žádné fronty.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šanci lyžovat využilo ve Špindlerově Mlýně okolo pěti tisíc lidí.

Článek

Stovky lyžařů si o víkendu vyjely zalyžovat do hor na západě Čech. V provozu je většina lyžařských středisek na Šumavě i v Krušných horách.

Už od čtvrtka minulého týdne se jezdí v největším lyžařském areálu Plzeňského kraje Špičák, kdy provozovatelé spustili sedačkovou lanovku. Na víkend pak připravili sjezdovku č. 2, pětku Lubák a částečně jedničku. Na svazích je minimálně půl metru přírodního a technického sněhu. Podmínky pro lyžování jsou velice příjemné.

Pěkné lyžování v Krušných horách

Pěkné lyžování nabízejí Krušné hory, na Klínovci, Bublavě a dalších místech. Na Klínovci se v sobotu jezdilo na sjezdovce Dámská a Pařezovka. „Máme jen částečný provoz, zasněžujeme, jezdíme za ceny vedlejší sezóny, za plné jízdné bude provoz od pondělka,“ informoval Martin Píša z areálu.

Lyžovat se o víkendu začalo také v Ústeckém kraji, ale jen v omezeném provozu. Provoz zahájilo Sport Centrum Bouřňák na Teplicku i Ski klub Telnice u Ústí nad Labem nebo Sport areál Klíny u Litvínova.

Vleky mimo provoz v Jeseníkách

Po Branné, Dolní Moravě a Ramzové, kde lyžařská sezóna začala už v minulých dnech, o víkendu zahájila provoz i některá další střediska v Olomouckém kraji. Vleky nejezdily v Jeseníkách, ale i v některých níže položených areálech, například v Hlubočkách u Olomouce. Hůře než sjezdaři na tom byli běžkaři. Ti mohli jezdit na upravených stopách jen mezi Ovčárnou a Švýcárnou a v okolí Paprsku.

Na svazích jihočeského Skiareálu na Lipně se v sobotu a neděli prohánělo několik tisíc lyžařů. Jen v sobotu jich bylo přes dva a půl tisíce. V provozu jsou všechny tři lanovky a na sjezdovkách leží od třiceti do šedesáti centimetrů sněhu.

Sobotní oficiální zahájení sezóny doprovázel i pestrý zábavný program určený hlavně dětem, při němž se rozdávaly malým lyžařům i ochranné helmy a bederní pásy.

Foto: Jindra Pašková a Vladislav Prouza, Právo

Lyžování v šumavském areálu Špičák si v sobotu užilo na 600 lidí.

Mráz odrazující v Krkonoších řadu lidí od letošní premiérové šance lyžovat připravil otužilejším lyžařům volné sjezdovky a žádné fronty u lanovek a vleků. Návštěvníci ochotní vydržet teploty až minus patnáct stupňů určitě vydělali.

Vlekaři otevřeli jen část sjezdovek

Skiareály v hlavních střediscích nejvyšších českých hor spolehlivě vstřebaly invazi prvních návštěvníků. Vlekařům nezřídka stačilo otevřít pouze část stále technicky zasněžovaných sjezdovek pokrytých místy půlmetrovou vrstvou technického sněhu. Rokytnici nad Jizerou, kde jela možná čtvrtina areálu, navštívily o víkendu zhruba dvě tisícovky lidí.

V Libereckém kraji navštívilo Ski areál Ještěd zhruba 700 lyžařů a snowboardistů. První vlek se pod Ještědem rozjel v pátek. Od soboty se přidal vlek na Bucharce a v provozu je i sedačková lanovka na Černý vrch, která obsluhuje sjezdovku Pod Lany a Slalomář.

Také Sportovní areál v Harrachově zahájil lyžařskou sezónu už v pátek, ale i tam je zatím provoz omezený. V provozu je lanovka na Čertův vrch a malý vlek. Druhá lanovka, Rýžoviště, by měla být v provozu na Vánoce. Lyžovalo se v omezeném rozsahu i v Jizerských horách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám