Hlavní obsah

I poslední den v roce nabízí mnoho kulturních či sportovních aktivit

Právo, Martina Žáčková

Poslední den v roce 2009 můžete strávit i jinak, než doháněním pracovních restů a pak úprkem na večírek. Vyrazte za zábavou a zkuste si vychutnat poslední hodiny roku jinak než obvykle. Udělejte si třeba procházku mezi zvířata do zoologické zahrady.

Foto: Archiv, Právo

Na silvestrovském výšlapu okolím Rusavy vás kromě Marušky a dvanácti měsíčků doprovodí portáši – dávní ochránci hranic a průsmyků – z Valašské Bystřice a také rusavské desátnictvo.

Článek

Brány areálů se i v poslední den v roce otevřou na většině míst. Například Zoo Praha bude přístupná od 9 do 14 hodin (www.zoopraha.cz), Zoo Zlín od 8.30 do 16 hodin (www.zoozlin. eu) a Zoo Dvůr Králové od 9 do 16 hodin (www.zoodvurkralove. cz).

Na Silvestra bude pro mimořádné prohlídky otevřen od 9.30 do 15.30 hodin hrad Střekov v Ústí nad Labem. Příchozí dostanou svařák zdarma (www.hradstrekov.cz).

Foto: Archiv, Právo

Poslední den roku si můžete zpestřit i návštěvou zoo, zajděte se zahřát třeba do tropické haly Yucatan ve Zlíně.

Před silvestrovskou večeří a přípitkem si také můžete dát do těla. V jihomoravské Blatnici pod Svatým Antonínkem vyrazte na oblíbený Silvestrovský pochod blatnickými vinohrady (www.obecblatnice.cz), ve Vsetíně se s klubem českých turistů vydejte na túru k Portáši a Kohútce (www.vsetin.mic.cz) nebo u Brumova-Bylnice na Zlínsku na Vršatec, k jednomu z nejvýše položených hradů v Evropě (www.kolo-bezky.cz). Podle počasí se půjde buď pěšky, nebo na běžkách.

Na Šumavě zažijete tradiční loučení se starým rokem ve sportovním duchu. Uskuteční se tam silvestrovský sjezd s pochodněmi na Špičáku. Členové horské služby i příchozí lyžaři budou sjíždět po setmění s pochodněmi černou sjezdovku Šance, která patří k nejprudším v zemi.

Dole bude připraveno občerstvení, oheň a hudba, později ypukne i ohňostroj. Začátek je v 17 hodin (www.spicak.cz).

Divadlo nebo guláš

Vyrazit můžete také za kulturou. V Praze například Divadlo bez zábradlí uvede v 18 hodin Muže v offsidu (www.divadlobezzabradli. cz), Branické divadlo v 16 hodin novou komedii s příhodným názvem To byl teda Silvestr! (www.branickedivadlo. cz) nebo divadlo Kalich v 17 hodin známý muzikál Touha (www.kalich.cz).

Foto: Archiv, Právo

Guláš

Městské divadlo Brno hraje v 18 hodin na hudební scéně rockový muzikál Mozart! a na činoherní scéně Blbce k večeři (www.mdb.cz). Městské divadlo ve Zlíně uvede v 18 hodin Sluhu dvou pánů. Po tomto veselém začátku večera se můžete po představení občerstvit na rautu a poté pokračovat do víru zábavy (www.divadlozlin.cz).

Nebo je libo gurmánský zážitek? V Kyjově vypukne ve 14 hodin Guláš párty, tamní starosta zve na tradiční radniční guláš a čaj. Po setmění, v 17 hodin, tu můžete se zatajeným dechem obdivovat ohňostroj (www.mestokyjov.cz).

Výlet s Maruškou a dvanácti měsíčky

Netradiční oslavu konce roku pořádají v obci Rusava v Hostýnských vrších. Ve tři odpoledne vyrazí účastníci od Obecního úřadu v Rusavě na společnou procházku přírodou, která je zde v zimě – pokud nasněží – obzvlášť kouzelná. Cílem je zdolání vrchu Pardus (672 m n.m.).

Výletníky doprovodí dvanáct měsíčků a Maruška v roli horského vůdce, vzhledem k opakovaným pochůzkám znalá terénu.

Výpravy se zúčastní také portáši z Valašské Bystřice a rusavské desátnictvo (www.rusava. cz). Na Pardusu se bude u ohýnku improvizovat na motivy pohádky B. Němcové O dvanácti měsíčkách. Nejen děti, ale také dospělí, kteří si chtějí zařádit jako zamlada, mají příležitost v zábavním parku Galaxie ve Zlíně.

Foto: Archiv, Právo

Na Silvestra bude pro mimořádné prohlídky otevřen od 9.30 do 15.30 hodin hrad Střekov v Ústí nad Labem. Příchozí dostanou svařák zdarma.

Každý, kdo přijde v běžné otvírací době mezi 10. a 19. hodinou, pak může zůstat i na následnou silvestrovskou párty, která potrvá od 20 hodin do rána. Kromě řádění na trampolínách, skluzavkách a dalších atrakcích bude připravena diskotéka pro děti i dospělé, tombola či soutěže a samozřejmě ohňostroj (www.galaxiezlin.cz).

Noc přinese částečné zatmění Měsíce

Kromě toho ani letos nepřijdou zkrátka příznivci myšlenky česko-slovenské vzájemnosti. Silvestr na pomezí se opět uskuteční ve Strání na Uherskohradišťsku. Setkání Čechů a Slováků v poslední den v roce na nejvyšší hoře Bílých Karpat Velké Javořině se již stalo tradicí, každý rok sem zamíří stovky lidí. Po výstupu na vrchol následuje oslava se zapálením Vatry přátelství a zpěvem česko-slovenské hymny (www.strani.cz).

Foto: Archiv, Právo

Zatmění měsíce

Mimochodem, právě na Silvestra má také nastat jedno ze čtyř letošních částečných zatmění Měsíce. Pozorováním jeho průběhu si můžete zpestřit poslední večer roku 2009. Samozřejmě jen v případě, že bude jasná obloha (www.astronom.cz).  Více na: www.atlasceska.cz www.vychodni-morava.cz www.jizni-morava.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Na Silvestra vysílá ČT česko-slovenskou show

Pokud si pustíte na Silvestra večer program ČT 1, prožijete od 21 hodin tříhodinový česko-slovenský večer zábavy a písniček s českými a slovenskými baviči,...

Výběr článků

Načítám