Hlavní obsah

V Rychnově nad Kněžnou vítá turisty Zilvar z chudobince

Právo, Josef Hora

Z Třebechovic se pohodlně dopravíte autem, autobusem ale i vlakem do Rychnova nad Kněžnou. Otevřeli tu zajímavý vycházkový okruh, který vás povede po stopách hrdinů slavné knihy zdejšího rodáka Karla Poláčka Bylo nás pět.

Článek

Městská trasa má tu výhodu, že je otevřena 24 hodin každý den v roce a projít ji můžete za každého počasí. Za nepříznivého počasí je i kam se schovat.

„Pozdrav pánbůh, holoto jedna setsakramentská. Provedu vás po městě a jeho památkách a místech, kde ti Poláčkovi lotři lotrovský vyváděli svoje lumpárny,“ vítá vás z první tabule u nádraží Zilvar z chudobince.

Okruh má 3,5 kilometru

Hrdinové románu vám prostřednictvím informačních tabulí zábavným způsobem

představí město, kde se vlastně celý Poláčkův příběh odehrává. Okruh má celkem tři a půl kilometru a na každé zastávce se lidé dozvědí informace o daném místě a především si zde prohlédnou unikátní historické fotografie.

Začíná se u nádraží, pokračuje Palackého ulicí na Staré náměstí ke kašně, dále na Poláčkovo náměstí a na další místa, nechybí zastavení u židovského hřbitova nebo hotelu Panorama. Zahraniční turisté o nic nepřijdou, texty jsou totiž i v polštině a angličtině.

Foto: Josef Hora, Právo

Pozdrav pánbůh, holoto jedna setsakramentská. Provedu vás po městě a jeho památkách a místech, kde ti Poláčkovi lotři lotrovský vyváděli svoje lumpárny Zilvar z chudobince

A když budete unaveni, můžete zakotvit kousek od Poláčkovy busty na jeho náměstí v pohádkové hospůdce U Kaloně jedlého, kde mají údajně nejlepší Budvar a v každém případě skvělé maďarské brambory. Dětem uděláte zase radost v cukrárně Kněžna v Havlíčkově ulici u nádraží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám