Hlavní obsah

Putování s BBC: Posvátné město Machu Picchu opředené tajemstvím

Novinky, Lucie Poštolková

Posvátné Machu Picchu patří mezi sedm nových divů světa. Nachází se na Andské náhorní plošině ve 2353 metrech nad mořem. Obrovský komplex opuštěných a zapomenutých staveb přímo uprostřed hor zůstává opředen několika záhadami.

Článek

Machu Picchu (v kečuánštině Stará hora) patří na seznam památek UNESCO od roku 1983. Město založil vládce incké říše Pachacútec kolem roku 1450 na hřebenu mezi dvěma horami asi 80 kilometrů od Cuska.

Dokonale opracované kameny

Komplex chrámů a terasovitých zahrad byl postaven z přesně opracovaných kamenů bez použití pojiva v nadmořské výšce 2300 metrů. Podle legendy bylo přesnosti dosaženo pomocí magické rostliny, jejíž listy uměly kameny podle potřeby spojit.

Město je tvořeno sítí ulic spojujících domy a terasy, které Inkové vytesali přímo do skály. Většina lidí bydlela ve skromných příbytcích. Byli skvělí stavební inženýři, ve městech stavěli pokročilé vodovodní a kanalizační systémy. Voda byla sváděna od vrcholku hor pomocí kanálu.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu má nezaměnitelnou atmosféru.

Asi o sto let později, v době příchodu španělských dobyvatelů, bylo město opuštěno. Až roku 1911 ho objevil Hiram Bingham, který původně hledal Vilcabambu, poslední útočiště Inků.

Machu Picchu má dokonalou strategickou pozici a je prakticky nedobytné. Ve dvou stech domech žilo asi tisíc lidí. Obyvatelé na zemědělských terasách chovali dobytek a pěstovali plody. Z dosud neznámých důvodů pak museli Inkové město potají opustit. Zůstaly po nich jen hroby s mumiemi, které se nacházejí v amerických muzeích. Bingham zde nenašel zbraně ani zlato.

Jednokolejka pro turisty

Turisté se dostávají do města pomocí železnice, která zdolává serpentinami strmý svah, cestující se mohou kochat nezapomenutelným výhledem na zasněžené vrcholy Nubo Salkantay (6271 m) a Nubo Media Luna (5527 m). Tři tisícovky schodů vedou všemi náměstími, terasami, svatyněmi, obytnými budovami a observatoří.

Rady před cestou do Peru

Před cestou do Peru se doporučuje nechat očkovat proti břišnímu tyfu, choleře, cestovatelskému průjmu, malárii, žloutence typu A i B, tetanu a proti žluté zimnici.

Ministerstv zahraničí upozorňuje před rizikem viru chřipky A (H1N1) a doporučuje sjednat si dobrovolnou registraci (DROZD) při výjezdu do zahraničí. Poskytnuté informace slouží ministerstvu k poskytnutí rychlé pomoci občanům v nouzi a také v organizaci pomoci v případě přírodních katastrof i sociálních nepokojů.

Systém umožňuje rozesílat hromadné e-maily a SMS všem registrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí, a tím jim poskytovat důležité informace nebo je včas varovat před hrozícím nebezpečím.

Machu Picchu zůstává stále velkou záhadou pro archeology. Hypotézy jsou různé, ale otázky a nejasnosti zatím nejsou vysvětleny. Jaký význam mělo Machu Picchu? Kdo zde žil? Proč ho jeho obyvatelé opustili?

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám