Hlavní obsah

Nejdražším městem na světě je Oslo, Praha skončila na 26. místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdražší metropolí na světe je norské Oslo, které předběhlo Kodaň a brazilské Sao Paulo. Nejlevnějším městem je Bombaj, následují jej Bangkok a Šanghaj. Studii zveřejnila agentura PriceRunner, která sledovala vývoj cen u 26 různých produktů ve 33 různých zemích na celém světě.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Radnice v norském Oslu, nejdražším městě světa

Článek

Čtvrtým nejdražším městem na světě zůstává Paříž, první desítku uzavírá italský Řím. Praha se v žebříčku PriceRunner umístila na 26. místě, těsně za ní je polská Varšava, maďarská Budapešť je o tři příčky dražší.

Klesla cena kávy

O svou pověst předražené světové metropole přišel Londýn, který se umístil na 20. místě. "Britská libra za posledních 12 měsíců ztratila 25 procent a přiblížila se tak hodnotou k euru. Kromě toho došlo ke snížení maloobchodních cen, které by mělo podpořit spotřebitele v nakupování a přispět k opětovnému oživení ekonomiky," uvádí studie.

Například průměrná cena kávy v restauraci klesla z 1,83 liber na 1,63 a litr mléka zlevnil z 1,03 libry na 86 pencí. Pro porovnání, v aktuálně nejdražší metropoli na světě, v Oslu, vyjde litr mléka na 1,47 libry, tedy téměř o polovinu dráž.

Srovnávali ceny lístků do kina i mléka

Studie srovnávala ceny 26 druhů zboží, mezi jinými mléka, Coca Coly, hamburgerů, dětských plenek, hygienických potřeb, lístků do kina, iPodů či videoher.

"Návštěva Londýna teď vyjde podstatně levněji, než jiných atraktivních evropských destinací, například Paříže, Dublinu, Amsterdamu nebo Berlína. Výsledek studie ukázal Británii jako jednu z nejvýhodnějších zemí, což určitě potěší všechny, kteří se chystají do Londýna za vánočními výprodeji. Čeští turisté si budou moci dovolit zůstat v zahraničí déle a návštěvu si více užít,“ dodává Jan Herget, zástupce VisitBritain v České republice.

Žebříček nejdražších měst na světě
pořadíměstozemě
1.OsloNorsko
2.KodaňDánsko
3.Sao PauloBrazílie
4.PařížFrancie
5.RejkjavíkIsland
6.StockholmŠvédsko
7.HelsinkyFinsko
8.DublinIrsko
9.SydneyAustrálie
10.ŘímItálie
11.TokioJaponsko
12.AmsterdamNizozemsko
13.VídeňRakousko
14.BruselBelgie
15.BerlínNěmecko
16.Kapské MěstoJihoafrická republika
17.MoskvaRusko
18.IstanbulTurecko
19.LisabonPortugalsko
20.LondýnVelká Británie
21.MadridŠpanělsko
22.AtényŘecko
23.BudapešťMaďarsko
24.Buenos AiresArgentina
25.VilniusLitva
26.PrahaČR
27.VaršavaPolsko
28.San FranciskoUSA
29.DubajSAE
30.New YorkUSA
31.ŠanghajČína
32.BangkokThajsko
33.BombajIndie
Zdroj: PriceRunner.co.uk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám