Hlavní obsah

Přírodní rozhledna ve slovenských Dohňanech se inspirovala na Moravě

– Dohňany
Právo, Ivan Vilček

Nad slovenskou obcí Dohňany vyrostla rozhledna, z níž je při hezkém počasí vidět na desítky kilometrů daleko. "Naše rozhledna je jediná na slovenské straně regionu. Postavena je v místě, kde stála rozhledna ještě za Rakouska-Uherska," řekl Právu starosta obce Milan Panáček.

Článek

Začátkem léta byla rozhledna pouze na papíře. "Inspiraci jsme získali na Moravě, kde má výstavba rozhleden větší tradici. Naši rozhlednu projektoval Antonín Závada z Valašského Meziříčí," dodal starosta. Výstavba šla rychlým tempem a dnes už stavba plně slouží svému účelu. "Rozhledna na tomto místě stála už v 19. století. To nás inspirovalo. Na moravské straně je rozhleden víc, ale u nás je pouze tato jediná," říká hrdě starosta.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Starosta Dohňan Milan Panáček ukazuje plány rozhledny.

Rozhledna je vysoká 21,5 metru a je umístěna na vrchu Tlstá hora v pohoří Biele Karpaty v nadmořské výši 651 metrů. V hezkém počasí je vidět Martinské hole vzdálené desítky kilometrů. "Stavět jsme začali v červenci a pro veřejnost jsme rozhlednu otevřeli 17. října," dodává Panáček.

Slovensko-český projekt 651

Stavba stála 105 tisíc eur (přes dva a půl miliónu korun). "Rozhlednu jsme financovali z eurofondů, jako jeden z úspěšných projektů přeshraniční slovensko - české spolupráce. V rámci tohoto projektu byla postavena rozhledna také u moravské obce Seninka. Říkají jí Vartovna a je vysoká 37 metrů. Shodou okolností stojí na vrchu, který je rovněž vysoký 651 metrů. Součástí projektu je vybudování naučných chodníků na obou stranách hranice," vysvětluje starosta. Po trase budou postupně rozmístěny informační tabule o místních turistických a přírodních zajímavostech.

Rozhledna u Dohňan stojí na betonovém podstavci a je přichycena na kovových konzolách. Jinak je celá ze dřeva z červeného smrku. K vrcholu vede přesně 81 schodů. Stará rozhledna z dob bývalého Rakousko-Uherska sloužila především k vojenským účelům. Někteří turisté jsou přesvědčeni, že i ta dnešní je vojenským objektem. Z Dohňan totiž pochází současný slovenský ministr obrany Jaroslav Baška. "Určitě to není vojenský objekt. Může sloužit pouze jako vojenský cíl, " říká s humorem starosta obce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rozhledna stojí v nadmořské výši 651 metrů.

FOTO: Ivan Vilček, Právo

Přístup k rozhledně je v zimním období obtížný. Terénní automobil jen těžko překonává rozbahněný terén a objíždí stromy spadlé na lesní silnici vedoucí z Dohňan. "Když bude sucho a hlavně v létě to bude krásná procházka," ujišťuje zástupce starosty Václav Cabadaj. Z rozhledny je nádherný výhled do okolí a na nedalekou obec Zubák.

"Není zde elektřina, tak jsme na střechu umístili dva sluneční kolektory, které dodávají proud pro osvětlení rozhledny," dodává Cabadaj. Místní si od rozhledny slibují větší zájem turistů ze Slovenska i zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám