Hlavní obsah

Národní park Šumava ukrývá poklady pro novou hru - multicache

Právo, Jindra Pašková

Národní park Šumava spustil hru multicache pod názvem Lýkožrout smrkový 2009. Při dobrodružství na bázi geocachingu si návštěvníci prověří znalosti formou kvizu. Pilotní projekt odstartoval třetí listopadový víkend.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

„Hry se může zúčastnit kdokoli, často ji provozují celé rodiny. Důležitá je radost z pohybu v přírodě, schopnost orientace a vlastnictví outdoorového GPS přístroje,“ dodal Radan Běhoun.

Článek

Geocaching je hra na pomezí turistiky a sportu s využitím navigačního GPS systému při pátrání po ukrytých schránkách (cache čili keš), zatímco multicache je na bázi širších souvislostí. Jedná se o systém více úkrytů, k jejichž odhalení je třeba určitých znalostí.

Hra motivuje a učí poznávat

„Základním principem je, aby lidé formou hry projevili určitou činnost, zjistili důležité a zajímavé věci o zdejší přírodě a její ochraně,“ vysvětila Lenka Dvořáková z NP Šumava. „Hra je má motivovat a učit. Proto geocaching zavítal i do Národního parku Šumava,“ dodala.

Pilotní projekt Lýkožrout smrkový 2009 je pětikrokový, formou kvizu hráče zavede do jedné z částí parku. Účastníci zjistí informace ze životního cyklu lýkožrouta smrkového a správná odpověď jim ukáže cestu k další krabičce. Bonusem pro prvních 100 úspěšných řešitelů bude podle mluvčí parku Jany Zvettlerové „malé, kulaté a voňavé“ překvapení.

Projekt by se mohl rozšířit

„Tento projekt je pro NP Šumava novinkou. Pokud bude o aktivitu u veřejnosti zájem, chtěli bychom postupně rozšířit počet schránek i do jiných zajímavých lokalit,“ uvedla Dvořáková.

„Hry se může zúčastnit kdokoli, často ji provozují celé rodiny. Důležitá je radost z pohybu v přírodě, schopnost orientace a vlastnictví outdoorového GPS přístroje,“ dodal Radan Běhoun, kreativní ředitel grafického a multimediálního studia Harpuna z Českých Budějovic, které pro Správu NP hru připravovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám