Hlavní obsah

Zlínská zoo je jedním ze dvou míst v Evropě, kde lze spatřit unikátní nesyty

Právo, Aleš Fuksa

Vzácné nesyty indomalajské a nesyty bílé získala po dvouletém složitém jednání od malajské Zoo Taman Negara zlínská zoologická zahrada. Nesyty indomalajské návštěvníci uvidí pouze ve dvanácti zoo světa, v Evropě dokonce jen ve dvou. V současné době se čtrnáct jedinců zabydluje v zázemí průchozí asijské voliéry, kde mohli dříve návštěvníci spatřit některé druhy ibisů.

Článek

Od samého počátku jsme byli až překvapeni tím, jak snadno se na nové prostředí adaptovali. Chovali se naprosto klidně, bez jakýchkoliv problémů přijímali předkládanou potravu. Po provedení všech potřebných veterinárních vyšetřeních tak mohli být na začátku listopadu přestěhováni do průchozí voliéry,“ uvedl vedoucí zoologického úseku Roman Horský.

Návštěvníci mohou vzácné přírůstky spatřit až na jaře příštího roku, kdy se objeví ve venkovní expozici průchozí voliéry.

Získat vzácné ptačí druhy nebylo jednoduché

Získat tyto vzácné ptačí druhy však nebylo podle pracovníků Zoo Zlín jednoduché. Do malajské Zoo Taman Negara v nejbližších měsících naopak zamíří několik tučňáků Humboldtových. „Pro jejich chov připravuje zoo speciální klimatizovanou expozici,“ sdělil ředitel Zoo Zlín Ivo Klika.

Pro Zoo Zlín je dodání asijských nesytů a možnost zapojit se do celosvětového chovatelského programu těchto druhů víc než jen mezinárodní prestiží. „Chtěli bychom také získat nové odborné poznatky, které povedou k záchraně ohrožených druhů zvířat a k dalším možnostem odborné spolupráce se Zoo Negara. V nedávné době reintrodukovala uvedené druhy zpět do volné přírody v Malajsii. A to je i cíl chovu v Zoo Zlín,“ vysvětlil ředitel zoo.

Chovají je jen v několika zoo

„Podle Mezinárodního systému identifikace druhů (ISIS) chová nesyty bílé jen šest až sedm světových zoo. Nesyty indomalajské návštěvníci uvidí pouze ve dvanácti zoo světa, v Evropě dokonce jen ve dvou. Deset jedinců tohoto druhu tak představuje jednu z největších chovných kolekcí,“ upřesnil Roman Horský.

Nesyti

Nesyti indomalajští i bílí jsou blízkými příbuznými našich čápů. Žijí v mokřadech a mangrovových porostech jihovýchodní Asie. Živí se hlavně drobnými rybami, které loví tak, že procházejí vodou s otevřeným zobákem ponořeným až po hlavu. Jakmile se něco jejich zobáku dotkne, rychlým reflexem jej zavřou a potravu polknou. Oba druhy patří mezi velmi vzácné, ohroženi jsou i ve volné přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám