Hlavní obsah

Keňská Mombasa proslula plážemi, safari i nejstarší evropskou pevností v Africe

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mombasa, Keňa

Byť je druhým nejvýznamnějším městem východoafrické Keni a jejím hlavním přístavem, nemá Mombasa rozlohu větší než čtrnáct čtverečních kilometrů. Je totiž uzavřena na korálovém ostrově, který s pevninou spojuje na jedné straně hráz, na druhé most a na třetí nákladní trajekty.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Mombasa je turistickým letoviskem a zároveň vstupní branou do keňských safari.

Článek

Mombasa je také metropolí keňského turismu. Většina zahraničních návštěvníků přilétá do země právě tudy a tráví dovolenou na plážích, rozkládajících se na sever a na jih od města.

Letoviska na jih od Mombasy se začala stavět později, jsou proto modernější a lépe vybavená.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Katedrála v Mombase

Někteří tvrdí, že hezčí jsou i tamní pláže. Rozhodně je pravdou, že hosté tam mají více klidu, protože víkendové návaly místních se odehrávají zejména na přístupnější severní straně.

Pokud člověk hodlá strávit dovolenou na pláži ve svém hotelu, tak mu pobyt na jihu bude zřejmě vyhovovat více.

Zdržení představují trajekty

Neposedy, kteří se během dovolené chtějí podívat do Mombasy, vyrazit na safari či na jiný výlet, budou otravovat již zmíněné trajekty. Jsou velmi úzkým dopravním hrdlem a znamenají značné zdržení. Trajektu se nevyhne nikdo, kdo má z jihu namířeno do Mombasy, na safari do vnitrozemí, nebo jede na letiště. Každý takový výlet se často protáhne o dvě hodiny cestou tam a o další dvě při cestě zpáteční.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V řemeslnickém družstvu Akamba vzniká velká část keňských suvenýrů.

Většina hotelů severně od Mombasy má ta nejlepší léta za sebou, ale i tak jsou dostatečně pohodlné, aby člověk nestrádal. Všechny mají uzavřenou a hlídanou zahradu či jiný vyvýšený travnatý prostor nad pláží, kde jsou lehátka a kam nemá přístup nikdo nepovolaný. Víkendové hemžení, kdy na pláž vyrazí celé rozvětvené místní rodiny, tak hotelové hosty nijak neobtěžuje.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

hinduistické dveře v Mombase

Naopak je zajímavé sledovat ho. Pro neposedy mají letoviska severně od Mombasy ještě jednu výhodu. Souběžně s mořem vede silnice, po níž od rána do noci pendlují minibusy (matatu) s označením cílové stanice za oknem. Zastaví vám kdykoliv a kdekoliv a za pár drobných se jimi dostanete do centra Mombasy, pokud se vám zachce podvečerní procházky. Jízda to sice není příliš pohodlná, ale je rychlá a levná.

Mombase vládne islám

A co je v Mombase k vidění? Není toho moc, ale přinejmenším na půldenní výlet to vydá.

A co je v Mombase k vidění? Není toho moc, ale přinejmenším na půldenní výlet to vydá. Fort Jesús postavili Portugalci v 16. století a je to nejstarší evropská pevnost v Africe. Fort Jesús přímo navazuje na staré město s úzkými křivolakými ulicemi, zastíněnými předsazenými balkóny. Stěny těch zachovalých mají stěny vyřezané jako krajkoví.

V Mombase, kde je většinovým náboženstvím islám, jsou na dvě desítky mešit, z nichž nejstarší je z konce 16. století, ale také anglikánská katedrála a na ulici Mwembe Tayari hinduistický chrám. Ten stojí za vidění už pro komiksové obrázky, mající vystrašit potenciální hříšníky.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Stánek s ovocem v Mombase

Svéráznou pamětihodností je pár betonových sloních klů. Tvoří jakousi bránu nad jednou z hlavních ulic. Byly postaveny v roce 1952 na počest návštěvy britské princezny Alžběty.

V Mombase je také řemeslnické družstvo Akamba. Pod dřevěnými přístřešky tam na dva tisíce chlapů tesají, vyřezávají a soustruží dřevěné suvenýry, které si můžete koupit nejen v tamním obchodě, ale kdekoli v celé Keni.

Reklama

Související články

Na opravdové safari jedině do Keni

Zatímco v Čechách padá pomalu sníh, u rovníku se scházejí pakoňové, zebry a buvolové na „čaj“. Do konce listopadu probíhá v slavném národním parku Maasai Mara...

Výběr článků

Načítám