Hlavní obsah

Před odjezdem na dovolenou nezapomeňte na pojištění

Právo, Radka Hulačová, Autorka je produktovou manažerkou neživotního pojištění Kooperativy, (zr)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje mnoho důvodů, proč je doporučováno uzavřít cestovní pojištění, například vysoké spoluúčasti pacienta u plateb za léky nebo za ošetření u lékaře, které byste museli zaplatit z vlastní kapsy. Komerční pojištění vám rovněž umožňuje, že budete moci být ošetřeni i soukromými lékaři – pokud byste spoléhali jenom na evropský průkaz pojištěnce, můžete se nechat ošetřit jenom ve státních zdravotnických zařízeních.

Foto: Archiv, Právo

Nezapomeňte také na pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škodu, které vaši pojistnou ochranu smysluplně doplní.

Článek

S běžným zdravotním pojištěním nemáte nárok na převoz zpět do ČR, který je součástí komerčního pojištění léčebných výloh. A po celou dobu pobytu vám je k dispozici asistenční služba v českém jazyce.

Limity pojištění

Nezapomeňte také na pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škodu, které vaši pojistnou ochranu smysluplně doplní. Pokud například způsobíte někomu škodu, můžete se dostat do finančních problémů, s pojištěním odpovědnosti za vás náhradu škody přebírá pojišťovna. Také dejte pozor na cestovní pojištění k platebním kartám, které v některých případech neobsahuje služby, které potřebujete.

Zkontrolujte si, jaké máte limity pojištění (za dostačující je považován jeden milión korun a více), dále jak vysoká spoluúčast pro pojištění léčebných výloh je sjednána, dále zda pojištění zahrnuje i provozování sportů, převoz do ČR a podobně.

Europojištění na cesty po Evropě

Produkty, které mají parametry běžné v zemích EU, nabízí řada našich finančních ústavů. Jedním z nich je Europojištění České podnikatelské pojišťovny (ČPP), které se sjednává na neomezený počet výjezdů na jeden rok.

Jeho předností je, že připojišťuje spoluúčast k Evropskému průkazu zdravotního pojištění, uváděnému také pod anglickou zkratkou EHIC (European Helth Insurance Card). Jste-li pojištěncem jakékoli zdravotní pojišťovny v ČR, jste současně držitelem EHIC, což dokládají údaje uvedené na lícové straně vaší kartičky.

ČPP ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou k průkazu EHIC připravila kompletní produkt cestovního pojištění. Z něho jsou hrazeny náklady na spoluúčast za ošetření a léčení v zahraničním zdravotním zařízení, napojeném na veřejný systém, dále náklady na repatriaci pojištěného do ČR a na zubní ošetření. Vztahuje se i na úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škodu. Bezplatně je zajištěna nepřetržitá asistenční služba.

Územní platnost pojištění se vztahuje na státy EU, Evropského hospodářského prostoru (EU+Norsko, Lichtenštejnsko, Island), dále Švýcarsko, Chorvatsko, Černou Horu, Makedonii, Srbsko, Turecko.

Levnější pojištění pořídíte přes internet

Pokud jste si na pojištění vzpomněli až na poslední chvíli, můžete se pojistit přes internet. Toto pojištění většina pojišťoven nabízí za cenu o deset procent nižší. Jak za takové pojištění, zpravidla na poslední chvíli, zaplatit?

Na klasický převod z účtu může být už pozdě. Některé banky proto nabízejí tzv. online platby, kde k převodu peněz dojde okamžitě do několika minut. Možnost platby pojištění přes PaySec nebo mPlatby zatím pojišťovny nenabízí. Další jednoduchou možnost představuje platba kartou. Ovšem ne všechny karty platby na internetu umožňují.

Problém někdy bývá s elektronickými platebními kartami (s hladkým písmem), u kterých je možnost placení přes internet nutné předem nastavit. U embosovaných karet (s vystouplým písmem) můžete platit na internetu automaticky.

Europojištění pro individuální turistické cesty lze sjednat za akční cenu 590 Kč, pojištění pracovních cest za 890 Kč nebo rodinné smlouvy pro maximálně čtyři osoby za akční cenu 1290 Kč. K uzavření Europojištění nejsou třeba žádné speciální formuláře či průkazy, v případě potřeby stačí ukázat kartičku zdravotní pojišťovny a lze jej po celé ČR získat na všech pobočkách a pracovištích ČPP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám