Hlavní obsah

Z nové rozhledny Vartovna na Vsetínsku lze dohlédnout až do Tater

Seninka, Vsetínsko

Nová rozhledna stojí na kopci Vartovna u obce Seninka na Vsetínsku a 17. listopadu byla poprvé zpřístupněna veřejnosti. Stavba 37 metrů vysoké železné rozhledny trvala osm měsíců. Autorem návrhu je architekt Ivan Bergmann.

Foto: ČTK

Nová, sedmatřicet metrů vysoká rozhledna byla slavnostně otevřena 17. listopadu na kopci Vartovna na pomezí obcí Seninka, Jasenná a Liptál na Vsetínsku.

Článek

Monument se nachází v nadmořské výšce 651 metrů, z Valašska tak bude při dobré viditelnosti možné dohlédnout až do Tater. 

"Stavba je dominantou oblasti Hornolidečska, Vsetínska i celého Zlínského kraje. Příchozím turistům nabídne krásné výhledy na Vsetínské, Hostýnské a Vizovické vrchy, Beskydy a slovenské hory," uvedla starostka Seninky Marie Řezníčková.

Foto: ČTK

Nová, sedmatřicet metrů vysoká rozhledna byla slavnostně otevřena 17. listopadu na kopci Vartovna na pomezí obcí Seninka, Jasenná a Liptál na Vsetínsku.

Vartovna v minulosti sloužila jako strážní hora, na níž se zapalovaly varovné ohně při blížícím se nebezpečí.

Síť šesti naučných stezek v okolí Vartovny zpracoval Český svaz ochránců přírody z Valašského Meziříčí. Na české straně je vybudováno 34 zastavení a osm odpočívadel v délce 34 kilometrů.

Počet rozhleden

na východní Moravě se po otevření Vartovny rozšířil na 16. Sedm jich je na Slovácku, tři na Kroměřížsku, dvě na Zlínsku a na Vsetínsku i s Vartovnou jsou nyní čtyři. Mnohé vznikly teprve v posledních letech, například v roce 2004 byla otevřena nejvyšší kamenná rozhledna na Moravě stojící na kopci Brdo v Chřibech na Kroměřížsku. Nejstarší rozhledna v regionu je na Svatém Hostýně, má přes sto let.

Stezky, lemované informačními tabulemi i odpočívadly, vedou od Vartovny do okolních obcí Seninka, Liptál, Jasenná, Leskovec, Prlov, Pozděchov, Lidečko a Francova Lhota. Přibližují přírodní zajímavosti, pamětihodnosti, folklorní tradice, ale i historické události.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám