Hlavní obsah

Deggendorf, bavorské město u Dunaje s bohatou historií, kde se domluvíte česky

Novinky, Jindra Pašková

Půvabné bavorské město Deggendorf bylo jedním z prvních německých měst, která po pádu železné opony znovuobjevila a využila příležitost ke spolupráci a prohlubování kontaktů s českou stranou. Deggendorfští sázejí kromě jiného na jazykové znalosti. Česky se domluvíte v místní kontaktní kanceláři, dokonce v obchodech, například Domě módy Schötz, kde se dá nakupovat za české koruny.

Foto: Archiv, Právo

Pohled z věže radnice, v pozadí kostel sv. Hrobu

Článek

Na své si v Deggendorfu přijdou milovníci historie, pokud nevynechají prohlídku historického hradebního opevnění či zdejší dominanty, kostela sv. Hrobu. Zklamáni nebudou ani ti, kdo vystoupají po 129 schodech do věže staré radnice.

Výhled stojí za to. Zatímco z jedné strany lemuje Deggendorf klidný tok majestátního Dunaje, z druhé se zvedají lesnaté vrcholky „bavorské Šumavy“ s nadmořskou výškou až 1100 metrů. Cesta do věže přináší ještě další zajímavost, když po jejím zdolání mine příchozí objemný zvon, ocitne se v bytě bývalého věžního strážce. Nahlédne do vybavené kuchyně, pokoje a ložnice.

Procházky po promenádě

Městem procházela nejstarší obchodní cesta mezi Bavorskem a Čechami. Dopravovala se tudy sůl ze solné komory u Salcburku. Později přišla snaha o propojení Dunaje a Vltavy. Nezdařené pokusy daly nakonec vzniknout koněspřežné železnici z Lince do Českých Budějovic.

Přesun z centra na nábřeží Dunaje netrvá déle než pět minut. Na příchozí tu dýchne pohoda vyzývající k procházce po nábřežní promenádě zpříjemněné pohledem na lodní provoz, v němž se velké lodě míjejí s motorovými čluny, sportovními loděmi a výletními parníky. Procházku je možné zakončit ve Veslařském klubu, který je zdejší nejstarší restaurací.

Po cestě do Pasova

Co ještě nabízí návštěvníkům Deggendorf? Vodní komplex Elypso, golfové hřiště s 18 jamkami, cyklistické stezky, několik muzeí. To vše najdete 60 km od hranice s Českou republikou na dálniční trase ve směru Regensburg–Pasov.

Reklama

Související témata:

Související články

Východní Německo sází na nevšední turistiku

Nové spolkové země, které i 19 let po německém sjednocení zaostávají za původní Spolkovou republikou, našly při cestě za povznesením novou šanci – turisty. Za...

Výběr článků

Načítám