Hlavní obsah

Slevy na zájezdy získáte na počátku i na konci turistické sezóny

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře již koncem října zahájily prodej zájezdů nejen na nadcházející zimu, ale i letní sezónu příštího roku. Většina z nich je nabízí se slevami za včasný nákup (first minute), které se nyní pohybují kolem deseti procent.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

U nás dosud nepříliš známý prázdninový ráj na ostrově Mauricius splňuje všechny požadavky na exotickou dovolenou.

Článek

Cestovky se snaží prodat co nejvíce zájezdů ještě před sezónou, aby měly větší jistotu a klid, že nasmlouvané kapacity v ubytovacích zařízeních a v charterových letech naplní. Cenově výhodný včasný nákup zájezdu je vhodný především pro ty, kteří mají dlouho předem jasno, kdy a kam na dovolenou pojedou.

Včasný nákup jim umožní získat slevu a moci si vybrat z kompletní a dosud nepřebrané nabídky. Rodiny s dětmi si tak mohou bez problémů vybrat hotel s dětskými bazény, nebo s písčitou pozvolně se svažující pláží a podobně. Jiným klientům zase bude vyhovovat, že si budou moci vybrat pokoj s výhledem na moře.

V uplynulé sezóně bylo, podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury, prodáno se slevou za včasný nákup téměř čtyřicet procent všech letních zájezdů, což představuje téměř 800 tisíc míst.

Dva milióny míst

Z celkového množství přibližně dvou miliónů míst v zájezdech, které mají cestovní kanceláře připravené na příští sezónu, je asi pětina leteckých, zbytek pozemní dopravou.

Nabídka zájezdů se slevami za včasný nákup trvá obvykle do března. Od dubna pak začíná běžný prodej zájezdů za katalogové ceny a přibližně tři týdny před datem odjezdu zájezdů pak začíná prodej zbylých míst se slevou na poslední chvíli (last minute). Ta může dosahovat dvaceti i více procent z původní ceny.

Mezi nejpopulárnějšími je Slovensko i Egypt

Nevýhodou last minute je však omezená nabídka, nejlepší pobyty jsou již zpravidla vyprodány. I v příštím roce budou podle Okamury, stejně jako letos, nejpopulárnějšími dovolenkovými zeměmi pro české občany Slovensko, Chorvatsko, Itálie, Řecko, Egypt, Tunisko, Bulharsko a Turecko.

Dokonce přibližně polovinu všech svých dovolených stráví Češi také v příštím roce pouze ve čtyřech z těchto zemí – v Chorvatsku, na Slovensku, v Itálii a v Řecku.

Reklama

Související témata:

Související články

Východní Německo sází na nevšední turistiku

Nové spolkové země, které i 19 let po německém sjednocení zaostávají za původní Spolkovou republikou, našly při cestě za povznesením novou šanci – turisty. Za...

Výběr článků

Načítám