Hlavní obsah

Liberec má nejstarší zoologickou a botanickou zahradu u nás

Právo, Ludmila Žlábková

Krajské město Liberec zve v poslední době především k návštěvě centra Babylon, který byl otevřen relativně nedávno, naopak zdejší zoologická a botanická zahrada láká milovníky přírody už desítky let. Obě jsou nejstaršími zařízeními svého druhu u nás.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V letošním roce oslavila liberecká zoologická zahrada devadesát let své existence.

Článek

Botanická zahrada byla veřejnosti zpřístupněna už roku 1895. Dnes je v ní vystavováno na 7 500 tropických a subtropických druhů rostlin ve sklenících a 1 500 druhů venkovních.

Mezi pěstovanými rostlinami nechybějí vzácné orchideje, masožravé rostliny, bonsaje, mokřady, které doplňují i zástupci fauny v akváriích a teráriích.

Oslavila devadesátiny

Zoologická zahrada je o něco málo mladší, letos oslavila své devadesátiny. Původně plnila funkci zvěřince a zimoviště pro cirkusy, teprve dlouho po druhé světové válce se s nástupem ředitele Jiřího Badalce přistoupilo k podstatné modernizaci zahrady. Dnes se tu chová přes 170 druhů zvířat o celkovém počtu víc než tisíc jedinců. Pouze zde můžeme spatřit největší chovnou skupinu šimpanzů v České republice, žijí v ní čtyři samci a šest samic.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Do atraktivního světa květin vás zavede v Liberci nejstarší botanická zahrada Čech. Jedna z expozic je věnována kaktusům a sukulentům.

Známí a oblíbení jsou i bílí tygři. Jedná se o bílou formu tygra indického. Tato zvířata mají bílou srst s černými pruhy a poznáme je i podle nádherných modrých očí.

Pro zájemce o historii nebo umělecké sbírky nabízí město prohlídku expozice Severočeského muzea, umístěného v netypické novorenesanční budově. Nacházejí se tu jak přírodovědné, tak archeologické a historické expozice.

Oblastní galerie je situována v původní rezidenci továrníka Liebiga. Přístupná je od roku 1946 a seznamuje s díly nizozemského malířství 16. a 18. století, francouzskou krajinomalbou 19. století, nechybí ani sbírka českého malířství 20. století.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jednou z oblíbených atrakcí v zábavním centru Babylon je IQ park. Pobaví se v něm děti, ale i dospělí.

Kam v Liberci?

Více najdete na:

www.liberec.cz

www.liberec.cz www.centrumbabylon.cz

www.liberec.cz www.centrumbabylon.cz www.zooliberec.cz

www.botaniliberec.cz

Severočeské muzeum

www.muzeumlb.cz

www.muzeumlb.cz otvírací doba: denně mimo pondělí

www.muzeumlb.cz otvírací doba: denně mimo pondělí 9–17 hodin

www.muzeumlb.cz otvírací doba: denně mimo pondělí 9–17 hodin vstupné: 40 Kč, studenti, žáci

a důchodci 20 Kč

Oblastní galerie Liberec

www.ogl.cz

Reklama

Související články

Liberecká zoo slaví letos devadesátku

Stejně známá a turisty oblíbená jako Ještěd je i liberecká zoologická a botanická zahrada. Ta je zakomponována v údolí mezi Ještědem a libereckou Výšinou...

Výběr článků

Načítám