Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Krajinou žulových skal u rakouského Gmündu

Právo, Miroslav Šára

Finále této cesty bude patřit procházce mezi žulovými skalami a balvany v přírodním parku Blockheide u rakouského Gmündu, v úvodu ale dokončíme putování Novohradskými horami. Navštívíme tvrz Žumberk a Cuknštejn.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Žumberk

Článek

Nedaleko Nových Hradů navštívíme dvě působivé tvrze. Ta první je známa pod jménem Žumberk. O vesnici, o níž první zmínky pocházejí z roku 1279, se občas tvrdí, že je jedinou tuzemskou opevněnou vsí, což ale není úplně přesné, protože samo opevnění se týkalo pouze tvrze. Pravdou zato je, že výsledkem bylo – a vlastně i nadále je – dílo mimořádně rozsáhlé.

Gotická tvrz zde přestavbou staršího objektu vyrostla někdy na konci 15. století. Nejspíš za Petra Voka z Rožmberka byla obklopena hradební zdí s válcovými baštami. Do současnosti se těch bašt dochovalo pět. A na adresu Petra Voka si ještě připomeňme, že Žumberk vlastnil v letech 1610 až 1620, kdy mu sloužil coby letní sídlo.

Cuknštejn se pomalu rekonstruuje

V blízkosti Nových Hradů je k vidění ještě jedna velice fotogenická tvrz – její jméno je Cuknštejn. Vystavěna byla podobně jako Žumberk na konci 15. století a od roku 1620 – tentokrát shodně jako novohradský hrad – se ocitla v držení rodu Buquoyů.

Po roce 1945 stavba dlouhodobě chátrala, v posledních letech ovšem prochází dlouhodobou rekonstrukcí. Čtyři křídla tvrze, gotická brána a osmiboká věž – to vše navíc zasazeno do malebné krajiny – tvoří z Cuknštejna vděčný turistický cíl.

Pro bližší orientaci ještě dodejme, že tvrz leží na červené turistické značce, vedoucí také do Terčina údolí.

S kamerou na cestách - Žumberk a CuknštejnVideo: Novinky

Na řadě je rakouské putování – hranici jsme překonali v Českých Velenicích, pohlédli na poměrně prudký zdejší tok řeky Lužnice a za chvíli stanuli na náměstí šestitisícového města Gmündu.

Renesanční domy zdobené sgrafity

Ještě předtím jsme se ale v Gmündu zastavili u kostela sv. Štěpána, jehož věž je jednou z viditelných dominant místa. Neméně působivé jsou ovšem i interiéry svatostánku.

Na náměstí zase do oka padnou zejména renesanční domy vyzdobené sgrafity a tzv. Stará radnice (nyní slouží jako Městské muzeum s expozicí z dějin města, výroby skla a zpracování kamene).

V těsném sousedství náměstí stával vodní hrad, který v polovině 13. století vybudovali Kueringové. V 16. století byl přestavěn na zámek. U zámku v parku jsme prohlídku Gmündu zakončili – v Rakousku nás ale čekala ještě návštěva jednoho parku výrazně rozlehlejšího.

Gmünd                                       Autor: Miroslav Šára, Právo

Zhruba dva kilometry od centra Gmündu se nachází jeden ze vstupů na 110hektarové území přírodního parku Blockheide Eibenstein. O území se hovoří jako o krajině charakteru severských vřesovišť, s březovými a borovými háji a především – se spoustou působivých žulových balvanů a skal. Bedekry nelžou, je to tak.

Takže se v závěru třídílné výpravy do Novohradských hor korunované drobným výpadem na území jižního souseda projděme mezi skalami, stromy a vodními plochami. A na krajinu i pohlédněme z nadhledu, jelikož k výbavě přírodního parku Blockheide patří také šestadvacet metrů vysoká vyhlídková věž.

PŘÍŠTĚ se vypravíme na Šumavu. Mimo jiné se zastavíme u západního konce Lipenské vodní nádrže, projdeme se územím Vltavského luhu poblíž obce Pěkná, u Lenory si prohlédneme známý krytý dřevěný most a v menu bude i město Vimperk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výlet do Starého Plzence proti proudu času

Jsme na startu okružní cesty ze Starého Plzence přes údolí a kopce (na jednom z nich krajinu střeží hrad Radyně) zpět do výchozího místa. Čeká nás procházka...

Výběr článků

Načítám