Hlavní obsah

Vyšperkované akce na středočeských hradech se vyplatily

Právo, Radek Plavecký

Návštěvníci viděli jindy uzavřené tajuplné komnaty, lákavé byly i noční prohlídky, ukázky řemesel a speciální prohlídky pro děti. Zpestřit dění na středočeských hradech a zámcích se památkářům vyplatilo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hrad Točník (na snímku) je jednou z památek spravovanou středočeským památkovým ústavem. Letošní sezónu tady ovlivnilo filmování.

Článek

Objekty ve správě regionálního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) měly v letošní turistické sezóně téměř o pět procent vyšší tržby než vloni.

Správci to přisuzují zejména tomu, že pro letošní sezónu vymysleli nový program a běžné prohlídky vyšperkovali mimořádnými akcemi. Během uplynulých měsíců tak návštěvníci mohli vidět jindy uzavřené tajuplné komnaty hradů a zámků, lákavé byly i noční prohlídky nebo ukázky řemesel a speciální prohlídky pro děti.

Lákaly gotické fresky

„O úspěšnosti projektu svědčí nejen velký zájem o tematicky zaměřené aktivity a o věrnostní soutěž, ale i nárůst tržeb, který se projevil především u objektů, které nejsou vyhledávaným cílem cestovních kanceláří, ale spíš cílem rodinných výletů a individuálních turistů,“ uvedl provozní náměstek NPÚ Petr Svoboda a dodal, že tržby se zvýšily přibližně o 2,5 miliónu korun na téměř 60 miliónů.

Největšími rekordmany v růstu jsou zámek v Hořovicích a klášter v Sázavě. V Hořovicích mohli návštěvníci vidět zcela novou prohlídkovou trasu věnovanou posledním majitelům zámku, na sázavském klášteře se za provozu, a tedy i před očima návštěvníků restaurují nečekaně objevené velmi staré barokní nástěnné fresky.

Kastelánka sázavského kláštera Slávka Matoušová potvrdila, že letošní sezóna byla nejúspěšnější za posledních šest let. Klášter si podle ČTK prohlédlo téměř 14 tisíc lidí, zatímco v minulých letech jich bývalo kolem 11 tisíc. Další téměř dva tisíce návštěvníků přišly na doprovodné akce a koncerty.

„Přibylo zejména individuálních turistů. Návštěvnost rostla každý měsíc, nejen o prázdninách,“ dodala Matoušová.

Úspěšné projekty budou pokračovat

Některé památky si lidé ale příliš neužili. Například hrad Točník obsadili filmaři, ale jako satisfakce pro návštěvníky byly panely vystavující fotografie z natáčení.

Tato expozice rozšířená o dokumentaci z různých pohádek a filmů, které vznikaly na Točníku a nedalekém Žebráku, se příští rok přesune do Městského muzea v Žebráku.

Projekt oživlé památky, který pomohl středočeským hradům a zámkům přestát krizi, tak bude pokračovat i v příští sezóně. „Pro příští sezónu bude NPÚ s podobně zaměřeným projektem pokračovat, ale v pozměněné verzi, aby se naši návštěvníci mohli těšit na stále nové zážitky,“ uvedl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám