Hlavní obsah

Sýrie ukrývá antické poklady i bohatou světovou historii

Právo, Bohuslav Borovička

Svou výřečností připomínal náš průvodce Achmed Otíka za Vesničky střediskové. „Přijedeme do Berouna a on řekne Beroun,“ stěžoval si pan Pávek. Přijeli jsme do Bosry a Achmed řekl: Bosra. Otík byl závozník, ale Achmed nám byl přidělen jako anglicky mluvící průvodce a tlumočník.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Palmyra

Článek

Proto, když jsme uviděli římský amfiteátr, bylo to pro nás něco, na co jme nebyli vůbec připraveni. Ruku na srdce, kdo z vás slyšel o místě jménem Bosra a o tom, že se v tomto městečku v jižní Sýrii nachází římský amfiteátr, pravděpodobně největší a nejzachovalejší ze všech, co jich Římané postavili.

Divadlo jako pevnost

Zvenčí působí amfiteátr jako pevnost, což ostatně byl jeho druhý účel. Je zahloubený do svahu a nad úroveň terénu vystupuje jenom něco, co vypadá jako mohutný nepříliš vysoký bunkr s úzkými střílnami. Za mohutnými stěnami je klenutá chodba se schodištěm. Vlevo, mírně vzhůru, se jde na horní ochoz divadla, zatímco na opačnou stranu schody klesají ke spodním řadám divadla, k jevišti a k zázemí pro herce.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Amfiteátr v Bosře

Divadlo, které pojme 15 tisíc diváků, bylo postaveno ve 2. století. Samotná Bosra (Bohara, Bostra) je zmiňována na hliněných tabulkách z dob egyptských faraónů Tuthmose III. a Achnatona ze 14. století před naším letopočtem. Byla to jedna z důležitých zastávek na obchodní trase do Indie a Číny, známé jako Hedvábná stezka.

Pár kroků od divadla je v hradbách jedna z bran starověkého města, jehož pozůstatky se rozkládají na kilometry daleko. Jsou tam zříceniny byzantských kostelů, dvě mešity, jejichž čtverhranné minarety jsou údajně nejstarší v Sýrii.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Amfiteátr v Bosře patří k největším a nejlépe zachovalým římským stavbám.

Bosra je významným místem i pro islám. Poustevník Buheira tam prý potkal mladíka jménem Mohamed ben Abdulláh, který tudy procházel se svou karavanou a předpověděl mu, že se stane prorokem.

Osmý div světa

Hedvábná stezka procházela i místem, vzdáleným tentokrát více než 200 kilometrů severně od Damašku. Je tam v poušti rozlehlá oáza, v níž se na šesti čtverečních kilometrech nachází město Palmyra. Podle dochovaných zmínek je ještě starší, než Bosra a v oněch dávných dobách se jí říkalo Tadmor, město datlí.

Ve 2. století před Kristem ovládli tehdejší aramejské království Římané, což přišlo místním celkem vhod. Hrozilo jim od nich menší nebezpečí, než od nedalekých Peršanů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Triumfální oblouk a kolonáda v Palmyře.

Největší slávy dosáhla Palmyra za královny Zenobie ve 3. století. Stala se byť nakrátko - centrem mocné říše, zahrnující nejen dnešní Sýrii, ale také Dolní Egypt, značnou část Turecka, z níž Zenobia vytlačila své někdejší římské spojence. Pýcha však předchází pád a tak Zenobia skončila v řetězech na římském popravišti. Palmyra dostala úder, ze něhož se už nevzpamatovala.

I z toho, co v předminulém a v minulém století odhalili francouzští archeologové, je zřejmé, že kdyby býval v dobách její slávy navštívil Palmyru Filón Byzantský, mohl jeho seznam čítat nikoliv sedm, ale osm divů světa.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Triumfální oblouk a kolonáda v Palmyře (vpravo). Koketně vysunutá noha a odhalené ňadro muslimům nevadí. Zato hlavu urazili u každé sochy, která jim přišla do cesty (vlevo).

Nejmonumentálnější ze zachovalých staveb je Baalův obětní chrám, Cardo, monumentální kolonádu s triumfálním obloukem, amfiteátr, tetrapylon, Diokleciánův vojenský tábor a další - skoro nekonečné - množství stavebních pozoruhodností.

Při pohledu z arabské pevnosti Fakhr el-Din nad archeologickým areálem pochopíte, že dosud byla odhalena jen menší část někdejšího města.

Mozaiky a kolonáda

Dalších 150 rychlých kilometrů po kvalitní silnici z Palmyry na západ a po krátkém hledání se ocitnete za vysokými zdmi.

Karavanserai v místě zvaném Apamea skýtal kdysi bezpečné útočiště kupcům a jejich karavanám. Dnes je muzeem, v němž jsou uloženy cenné římské mozaiky.

Nedaleko odsud je samotná Apamea. Město, založené Seleukem Nicatorem, jedním z generálů Alexandra Velikého, 300 let před Kristem. Jeho dominantou je 1800 metrů dlouhá kolonáda, podél níž v hromadách trosek a podle zbytků základních zdí může návštěvník tušit, kde byly lázně, divadlo, agora, chrámy...

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Chlebové placky se pečou na rozpáleném plechu a chutnají výborně.

Město prožilo obléhání, války a povstání, vzkvétalo a upadalo, až nakonec jeho osud zpečetila mohutným zemětřesením ve 12. století matka příroda.

Tři zastávky a tři poklady starověkého stavitelství, o nichž se u nás dohromady nic neví. Je to veliká škoda, protože v Sýrii je podobných míst mnohem více, Hedvábná cesta, která tudy procházela, jimi byla doslova lemována.

Rady na cestu

Zájezdy do Sýrie nabízí jen málo českých cestovek. Jsou to zpravidla okruhy, vedoucí kromě Sýrie i do Jordánska a Turecka, případně do Libanonu.

Cesta, vízum, čas

Z Prahy existuje přímé letecké spojení do Damašku, provozované Českými aeroliniemi. Z dalších evropských letišť létají do metropole syrské aerolinie, nebo evropští dopravci.

Do Sýrie cestuje více individuálních českých turistů, než by člověk předpokládal. Ti, kteří se tam vydají na delší dovolenou, jezdí i po vlastní ose, přes Turecko.

Držitelé českých pasů potřebují k turistické návštěvě Sýrie vízum. To je možné získat na syrském velvyslanectví v Praze. Jedinou opravdovou překážkou k poskytnutí víza může být razítko o návštěvě Izraele ve vašich pasech.

Když je u nás deset hodin, je v Sýrii jedenáct.

Zásuvky, voda, peníze

V Sýrii je v síti evropské napětí (230 V) a pasují tam evropské zásuvky. Voda, které je mimo pouštní oblasti celkem dostatek, je označována za pitnou. Cizincům se ale přesto doporučuje pít vodu balenou.

Národní měnou jsou syrské libry. Za dolar jich dostanete zhruba 45. (Půllitrová láhev vody stojí podle místa 25 až 50, kafe až 60, plechovka coly 25, pohlednice 10 a známka 25.

Bezpečnost a pohostinnost

Pro zahraniční návštěvníky je v Sýrii opravdu bezpečno. Tamní lidé jsou velmi pohostinní, za nabídkou k posezení a vypití šálku čaje či kávy nehledejte zištný motiv. Turismus se v Sýrii nedostal tak daleko, aby stačil vychovat jinde obvyklé otravy a příživníky.

Doprava v zemi

Taxíky v Damašku mají sice taxametry, jsou nepříliš drahé, ale je dobré cenu domluvit předem. Mezi nejnavštěvovanějšími místy existuje slušná síť autobusové a (nebo) železniční dopravy. Autobusy provozují různé společnosti a jejich kvalita se dá odhadnout podle ceny jízdenek. Obecně platí, že doprava hromadnými prostředky je poměrně levná.

www stránky

www.mzv.cz

www.sopka.cz

www.hedvabnastezka.cz

www.syriagate.com

Reklama

Související témata:

Související články

Istanbul - moderní Orient na dosah

Základní vědomosti o Istanbulu má snad každý, kdo se na základní škole naučil číst. Představíme si starobylé město na Bosporu spojující dva kontinenty, a to...

Výběr článků

Načítám