Hlavní obsah

Rybníkářský kraj okolo Třeboně láká na historii i rybí menu

Novinky, Jiří Fault

Kdo byl alespoň jednou v Třeboni, centru jihočeských rybníků a lázeňství, se sem často a pravidelně rád vrací. Malebné město totiž nabízí snad všechno, co člověk potřebuje. Dýchne tu na vás kus historie, odpočinku, tajuplných pověstí i dobrého jídla.

Článek

Zaslíbené město rybníkářů a rybářů se vyvinulo z trhové osady vzniklé ve 12. století na obchodní stezce z Dolních Rakous do Bavorska. V roce 1366 koupili od Jana z landštejnské větve Vítkovců Třeboň Rožmberkové. Je zde nádherný zámek se zahradami, areál pivovaru i překrásný rybník Svět. Po jeho hrázi lidé mohou dojít až ke Schwarzenberské hrobce. Trasa je dlouhá asi kilometr a půl.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ukradené zvony

Nedaleko odtud je vedle pláže Ostende hřbitov s jednolodním hřbitovním kostelíkem svatého Jiljí s pětibokým presbytářem, o kterém je první dochovaná písemná zmínka z roku 1515.

„V noci z 5. na 6. listopadu roku 1871 se do kostelíku svatého Jiljí vloupali zloději a k šoku a pohoršení farníků ukradli vedle kalichů a dalšího náčiní k bohoslužbám i dva zvony z věže. Byly však velmi těžké. Jeden z nich, s letopočtem 1687 vážil 160 liber a druhý dokonce tři sta liber," líčí záhadu jihočeský spisovatel a dlouholetý spolupracovník deníku Právo Hynek Klimek.

"Nebylo pravděpodobné, že by je zloději zvládli odnést daleko, a protože se nenašla žádná stopa nasvědčující tomu, že by zloději ukradené zvony naložili na nějaký povoz, předpokládalo se, že je ukryli někde poblíž. Pátrání po nich však bylo bezvýsledné,“ vysvětluje Hynek Klimek. Kam se poděly ukradené zvony, zůstává dodnes záhadou.

Když se návštěvníci vrátí po stejné trase zpět, jistě si nesmějí nechat ujít návštěvu náměstí, které je protáhlé. Je lemované podloubím a k viděni tu jsou gotické, renesanční i barokní domy. Mezi nejzajímavější patří dům Štěpánka Netolického, U Bílého koníčka i renesanční radnice s věží, na kterou lze vystoupat a zhlédnout Třeboň shora. Je zde i muzeum. Náměstí zdobí nedávno zrekonstruovaný barokní mariánský sloup a kašna.

Krčínova mísa

„Z původního městského opevnění Třeboně se dochovaly zbytky hradeb, několik bašt a čtyři brány. Vypráví se, že za hlubokých nocí branami občas procválá kůň, bělouš. Pobíhá městem samotný bez jezdce. Je to prý věrný kůň posledního z Rožmberků, Petra Voka, který od jeho smrti nepřestává tesknit a stále hledá svého pána. Pobíhá cestami, kudy na něm Petr Vok jezdíval, když dlel na Třeboni,“ připomíná další třeboňskou legendu Klimek.

Pokud turisty již omrzí procházet překrásnými uličkami, mohou vyzkoušet některou z restaurací. Skoro všechny nabízejí rybí pochutiny. Některé z nich patří ke špičkám jihočeské gastronomie.

Turistická Agentura Třeboňsko láká návštěvníky na takzvané rybí menu.

Foto: Archiv, Právo

Kapr s bramborem

„To tvoří uzené filety z matesů se salátem s balzamikem, rybí polévku, Krčínovu rybí mísu s kaprem, candátem, sumcem, úhořem a štikou, pověstné třeboňské kapří hranolky a vařené brambory,“ řekla Libuše Kotilová, předsedkyně správní rady této obecně prospěšné společnosti.

Gurmáni si mohou objednat i takzvaný Zázrak myslivecké kuchyně. Ten se skládá z rautu se zvěřinovými specialitami. Na stole nechybí bažantí koktejl, myslivecký guláš, divočák se šípkovou omáčkou, dančí řízečky či srnčí hřbet s brusinkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám