Hlavní obsah

Za léčivou relaxací, hubnutím i romantikou do lázní Bělohrad

Právo, Vlaďka Merhautová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podhůří Krkonoš, nedaleko Nové Paky, v půvabném údolí obklopeném zalesněnými vrchy, se v kotlině rozkládají Lázně Bělohrad. Bělohrad vznikl kdysi při říčce Javorce z dlouhé osady Nová Ves. Koupil ji roku 1543 Jindřich Škopek z Bílých Otradovic a jeho syn Jan pro sebe postavil nový dům, jemuž dal název Bělohrad.

Článek

Historie zdejšího území je velice bohatá - mimo jiné tu zapustilo hluboké kořeny husitské hnutí, krajem rachotily Žižkovy válečné vozy, obyvatelstvo zůstalo kališnického a bratrského vyznání až do poloviny 17. století. A také je protkaná jmény významných rodů, především Valdštejnů. Na městečko povýšil Bělohrad císař Karel VI. v květnu 1722.

Dřevěné lázničky se slatinou

Celé panství koupil v roce 1872 holešovický továrník a poslanec Maxmilián Dormitzer a postupně ho zvelebil. Postavil na levém břehu říčky malé dřevěné lázničky pro koupání v teplé vodě. Jeho dědici prodali Bělohrad pruské šlechtičně, hraběnce Anně z Asseburgu. Ta začala připravovat léčivé slatinné koupele a později vystavěla novou lázeňskou budovu.

Lázně nazvala Anenské, osvědčily se a záhy je navštěvovalo stále víc pacientů, městečko se rozšířilo o další stavby. Od samého počátku se zde podávala slatinná léčba za dozoru lékaře. V roce 1901 byl v parku Bažantnice navrtán pramen arsenoželezité kyselky. Proslulost zdejšího přírodního léčení způsobila, že o čtyři roky později město přejmenovali na Lázně Bělohrad.

Rašelinou na bolesti

Díky objevení bohatých ložisek rašeliny se Anenské slatinné lázně staly vyhledávané především lidmi s onemocněním pohybového ústrojí. Zejména s revmatickou a Bechtěrevovou chorobou, bolestí páteře, artrózou, se stavy po úrazech a ortopedických operacích atd. Indikací je i léčba deformujících jizev po úrazech a popáleninách. Známá je také Léčebna dětí a dorostu pro pacienty od šesti do 18 let.

Strom života pro pohodu

Město uprostřed malebné podkrkonošské přírody od letošního léta není jen cílem lázeňských pacientů. Od srpna zahájil provoz spa resort zaměřený na obnovu energie, fyzické síly i zdraví s příznačným názvem Strom života - Tree of Life. K jeho vybudování přispěla před pěti lety Evropská unie dotací 160 miliónů korun na lázeňskou turistiku.

Je určený především pro kratší i delší wellnes pobyty, na rekondici pohybového ústrojí, snižování nadváhy, boj s celulitidou, víkendové relaxační pobyty. V luxusním rozvětveném hotelu s prosklenou kolonádou, z níž je vidět do zeleně, se skrývá nejen 147 lůžek, šest apartmánů a tři pokoje pro invalidní občany, romantická restaurace, nejrůznější lázeňské procedury, wellnes, ale i orientální lázně a bazén.

Delší procedury

Procedury trvají třeba i 80-90 minut. Při víkendových pobytech je možné si naplánovat péči až do nedělního večera. Lázeňská část končí v 17 hodin, wellnes - masáže, kosmetika, manikúra, pedikúra jsou do osmi, bazén a exotic spa je v provozu ještě o hodinu déle.

Oblíbené programy pro redukci nadváhy

Klientela je různorodá - od mladších lidí využívajících hlavně relaxační víkendy, přes starší manželské páry, nebo potomky, kteří vytáhnou za pohodou mámu či tátu v pokročilejším věku, a naopak generace středního věku s dospívající ratolestí. Bělohradský spa resort si už našli hosté rusky mluvící a z Blízkého východu.

Vyhledávají především hydrocolon - výplach střev vodou pro redukci nadváhy. Také přístroj exilis (ultrazvuková liposukce), jeden ze tří v republice, na kterém ošetření přijde na 2000 korun. Po něm si klient toužící zhubnout nechá udělat lymfodrenáž buď manuální, nebo přístrojovou. Před těmito postupy je samozřejmě důkladně vyšetřen lékařem. Pro tvarování postavy je prý ideální koupit si pět pobytů po třech dnech.

Županová oáza

Po celý den je k dispozici dětský koutek. Malé návštěvníky některá podobná zařízení do svých prostor nepouštějí, aby nerušili lázeňský klid. Zde se o děti od tří let stará vychovatelka a vytváří pro ně program. U apartmánů jsou výtahy, aby se dalo nerušeně projít na procedury. Nejoblíbenějším oblečením hostů je tak bílý měkký župan a froté trepky patřící k vybavení pokojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám