Hlavní obsah

Salcburk - světové jeviště kultury a historie

Právo, Barbora Vaníčková

Výtah ve skále vedoucí do muzea moderního umění, letohrádek, kolem nějž nechal výstřední arcibiskup nastražit vodní pasti na své hosty, zoo a kvalitou i rozsahem obrovské hudební sály. I tak se dá charakterizovat rakouský Salcburk.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Salcburk

Článek

Že jste čekali spíš Mozartovy domy, hrad a kouzelnou zahradu u zámečku Mirabell? I to všechno můžete během prodlouženého víkendu stihnout.

Salcburk je ideální turistické místo, všechno je blízko a nabídka zážitků je natolik rozmanitá, že si vybere skutečně každý. Hned při příjezdu se vyplatí zakoupit kartu SalzburgCard, která funguje jako jízdenka na hromadnou dopravu a zároveň vstupenka na většinu městských i okolních atrakcí. Nejenže hodně ušetříte, ale zároveň se díky kartě mnohdy vyhnete dlouhým frontám.

Po stopách Mozarta

Asi první místo, na nějž se většina návštěvníků města vydá, je Mozartův rodný dům – Geburtshaus, a dům, v němž strávil dětství – Wohnhaus. Pokud byste si z časových důvodů museli vybrat pouze jeden z nich, zvolte dozajista dům, kde se hudební génius narodil.

Žlutá „pavlačová“ budova s úzkými chodbami a pokoji s nízkými stropy má daleko větší kouzlo než rozlehlá stavba na náměstí Makartplatz. Navíc zde můžete obdivovat Mozartovy první housle a osobní věci, v dřevěné místnosti vydržíte poslouchat Mozartovy skladby celé hodiny a jistě oceníte i expozici jevištních scén Mozartových oper.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Kavárničky v ulici před Mozartovým rodným domem.

Nedaleko se nachází komplex budov, v nichž se každoročně koná festival vážné hudby. Koncertní síně jsou zasazeny do vytesané skály a mají vynikající akustiku. V salcburském Festspielhausu se nachází údajně největší jeviště v Evropě široké 100 metrů, také proto si město zvolilo přízvisko Jeviště světa. Za doprovodu veselé upovídané Rakušanky v dirndlu si můžete prohlédnout sály i zákulisí, aniž zaplatíte minimálně dvě stě eur za lístky do opery.

Pokud si ale můžete dopřát i tento zážitek, neváhejte. Přímo od koncertních síní dojdete širokou promenádou až k výtahům vedoucím do muzea moderního umění. Vrátný tady sedí v jeskyni a s úsměvem vás směruje k výtahům, jež si skálou prorážejí cestu za uměním a nejkrásnější vyhlídkou na město soli. Klaustrofobici by raději měli zvolit jinou cestu. K muzeu se můžete vydat i velmi příjemnou procházkou přímo z hradu nebo po schodišti začínajícím nedaleko vstupu do „jeskyně“.

Jako z Harryho Pottera

Po návratu se opět můžete pustit do poznávání městských pamětihodností a začít byste měli Muzeem Salcburku, kde se dozvíte o městě první poslední v moderním způsobem uspořádaných expozicích. Čeká tu na vás virtuální projížďka městem s výkladem, sluchátka s áriemi, grafy s vývojem turismu a mnoho dalšího.

V sále, kde přecházejí moderátoři z jedné plazmové obrazovky do druhé a představují arcibiskupy visící na plátnech nad nimi, se budete cítit, jak v bradavickém hradě.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Hohensalzburg

V Salcburku ale navštivte raději opravdový hrad Hohensalzburg. Na nejlépe dochované středověké sídlo v Evropě vede lanovka, která vám ušetří jinak celkem strmou cestu k hlavní bráně.

Krom nádherného výhledu na město zde naleznete hned několik expozic, jen málo z nich se však věnuje historii místa.

Jak to obvykle bývá, nedochovalo se tolik historických artefaktů, aby naplnily všechny sály, proto jsou v mnoha z nich umístěny tematické výstavy a návštěvníci mohou sami posoudit, zda se raději vydají po stopách první světové války, nebo se zasní v muzeu marionet.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Salcburk

Sjedete-li lanovkou i dolů, ocitnete se u vstupní brány vedoucí na hřbitov svatého Petra. Je zde pochován skladatel Haydn i nadaná Mozartova sestra Nannerl, především se ale jedná o jeden z nejkrásnějších hřbitovů na světě se starými kovovými kříži a vždy upravenými, květinami posázenými hroby.

Můžete zde navštívit katakomby, které oproti logickému předpokladu nevedou pod zem, ale vzhůru po schodech, a nabízejí pěkný výhled na „křížový sad“. Když se pak závěrečnou procházkou vydáte okolo Dómu, projdete Zlatou uličkou s dobovými vývěsními štíty hokynářů a dostanete se přes řeku až k zámku Mirabell, odpočinete si v jeho zahradách na lavičce u vodotrysku. Přitom můžete sledovat hrad na obzoru a být ještě aspoň chvíli součástí tohoto světového jeviště kultury a historie.

Rady na cestu

Cesta

Do Salcburku se snadno dopravíte autem přes České Budějovice, z Moravy přes Znojmo a po rakouské A1 přes Linec. Právě tak ale můžete využít autobusového či vlakového spojení a zároveň si tím ušetřit starosti s parkováním. Pokud zvolíte cestu autobusem, rezervujte si jízdenku včas (například na nádraží Florenc). České dráhy nabízejí slevu City Star výhodnou pro menší skupiny, kdy 2. až 5. cestující obdrží 50% slevu na zpáteční jízdenku.

Ubytování

Vybírat můžete ze široké škály hotelů a penziónů. Pokud byste ale rádi ušetřili, zkuste mládežnickou ubytovnu. Pobyt není omezen věkem ani statusem studenta, a tak zde přespíte do dvaceti eur za noc a ještě se dobře nasnídáte. Zvýhodněné ubytování získáte i společně se Salcburskou kartou, za dvě noci a 48hodinový volný vstup do památek zaplatíte od 99 eur.

Salcburská karta

Období 1. května–31. října: na 24 hodin 24 eur, na 48 hodin 32 eur, na 72 hodin 37 eur.

Období 1. května–31. října: na 24 hodin 24 eur, na 48 hodin 32 eur, na 72 hodin 37 eur. Zbytek roku: na 24 hodin 22 eur, na 48 hodin 30 eur, na 72 hodin 35 eur.

Období 1. května–31. října: na 24 hodin 24 eur, na 48 hodin 32 eur, na 72 hodin 37 eur. Zbytek roku: na 24 hodin 22 eur, na 48 hodin 30 eur, na 72 hodin 35 eur. Děti od 6 do 15 mají 50% slevu na všechny karty.

Speciality

Salcburskou specialitou je dezert Salzburger Nockerl (salcburské noky). Vypadají neodolatelně a honosně, ale nebuďte zklamaní, až zjistíte, že celá pochoutka se skládá ze zapečených našlehaných bílků na malinovém lůžku. Jinak nesmíte vynechat Mozartovy koule a obrovské preclíky (Bretzel) s příchutí marcipánu, čokolády, sýru nebo pudinku.

www stránky

www.salzburg.info/cz

www.visit-salzburg.net

www.salzburg-burgen.at

www.mozarteum.at

www.salzburgmuseum.at

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám