Hlavní obsah

V Jizerských horách vyhlásili rezervaci tmy

Novinky, Karolina Zarzycká
Kořenov, Jizerské hory

Obec Jizerka v Jizerských horách byla 4. listopadu vyhlášena první mezinárodní rezervací tmy. Chráněnou česko-polskou oblast tmavé oblohy vyhlásilo šest institucí. V Jizerce schází veřejné osvětlení a přes okolní hřebeny hor není vidět světlo z měst a obcí. Oznámil to Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Přes hřebeny hor není v osadě Jizerka vidět světlo z měst a obcí.

Článek

Světelné znečištění jako důsledek nehospodárného nakládání se světlem ruší přirozenou noční tmu a biorytmy všech živých organismů (včetně člověka), které tmu potřebují k efektivnímu spánku.

Umělé osvětlení ozařuje oblohu na desítky kilometrů daleko, a je tudíž problémem i pro všechny profesionální i laické pozorovatele noční oblohy. Zároveň je světelné znečištění zbytečné, škodlivé a drahé.

Polské a české instituce se dohodly na vyhlášení Jizerské oblasti ochrany tmy na česko-polském území v okolí české obce Jizerka. Vedle Jizerky se zde nachází i polská obec Orle.

Tato oblast o rozloze přibližně 70 kilometrů čtverečních je oblastí se zachovalou přírodou a stále ještě poměrně nezničeným nočním životním prostředím.

"V Česku jsou místa s ještě tmavší oblohou na západě a jihozápadě. Na severu republiky je větší tma než v okolí Jizerky pouze málokde. Pozorovat noční oblohu sem jezdí astronomové z Liberce nebo z Jablonce," připomněl Pavel Suchan.

Návštěvníci zde naleznou informační panely o ochraně nočního nebe a nočního životního prostředí. Partnery jsou Univerzita ve Wroclavi, polské státní lesy Swieradow, Astronomický ústav AV ČR a Správa CHKO Jizerské hory. 

Reklama

Výběr článků

Načítám