Hlavní obsah

K památníku na pražský Vítkov proudí denně stovky lidí

Právo, Kateřina Severová

Národní památník praská ve švech. Denně vyšlápnou pražskou horu Vítkov stovky lidí, aby se podívali na znovu otevřenou monumentální stavbu. Dominanta města vítá návštěvníky po zhruba třech letech, kdy zde probíhala rozsáhlá rekonstrukce. Od té doby do útrob bývalého pohřebiště komunistických pohlavárů proudí zhruba patnáct set zvědavců každý den.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Památník Vítkov

Článek

„Chodí sem staří, mladí nebo rodiny s dětmi. Dokonce i cizinci. Starší hodně vzpomínají na to, jaké to tady bylo předtím,“ řekla Právu pracovnice památníku Marie Sobotková. Dodala, že vliv na obrovskou návštěvnost má i fakt, že děti mají prázdniny a vstup je až do konce listopadu zdarma.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Památník Vítkov

Obnovený život památníku, který byl vystavěn ve 30. letech minulého století, má nyní v rukou Národní muzeum. To z dřívějšího mauzolea Klementa Gottwalda udělalo výstavní prostory, které zachycují významné milníky českých a československých dějin 20. století.

Šance prohlédnout si laboratoř, která sloužila pracovníkům pečujícím o tělo Gottwalda, mají ale návštěvníci stále. A využívají toho hojně, stejné popularity se ale dostává nově otevřené vyhlídkové terase, která vznikla na střeše budovy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Laboratoř na Vítkově

Foto: Kateřina Severová , Právo

Návštěvníci se mohou podívat i do laboratoře, která sloužila pracovníkům pečujícím o Gottwaldovo tělo.

Přeměna památníku vyšla celkem na 321 miliónů korun. Tím ale opravy na Vítkově nekončí. Příští rok by se úprav měl dočkat jezdecký pomník Jana Žižky z Trocnova od sochaře Bohumila Kafky. Renovací by mělo projít i samotné okolí Národního památníku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expozice na Vítkově

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expozice na Vítkově

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám