Hlavní obsah

Busta Nefertiti se přestěhovala na berlínský Muzejní ostrov

Právo, Vladimír Plesnik, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nefertiti hledí do dálky. Na konci chodby, po dobrých 85 metrech, se tyčí Hélios, bůh Slunce. Kráska z Amarny a kolos z Alexandrie se skvějí v berlínském Novém muzeu na Muzejním ostrově jako očití svědci nekonečné řeky času.

Foto: Reuters

Podobizna Nefertiti, manželky faraóna Achnatona, se stala hlavní atrakcí Nového muzea. Do Berlína ji v roce 1913 přivezl archeolog Ludwig Borchart.

Článek

„Onu osu bohů svedla dohromady čirá náhoda,“ připouští Ditrich Wildung, který jako dlouholetý ředitel berlínského Egyptského muzea nové jedinečné expozice připravil. Po takřka dvaceti letech plánování, sporů a finančních starostí získala německá metropole za 200 miliónů eur (5,2 miliardy korun) kulturní skvost, který nemá na kontinentě sobě rovného.

Muzeum s válečnými jizvami

Pro sarkofágy i mumie, obětní chrámy i šperky vdechl britský architekt David Chipperfield nový život budově, v níž mají vedle sebe své místo stopy po kulkách ze druhé světové války i ultramoderna.

Foto: Reuters

Busta Nefertiti byla v berlínském Novém muzeu představena veřejnosti 15. října 2009.

„Po jedenácti letech odevzdám klíče s trochou zdrženlivosti,“ nechal se slyšet.

„Po jedenácti letech odevzdám klíče s trochou zdrženlivosti,“ nechal se slyšet. Letos v březnu, kdy se muzeum ještě nemohlo pochlubit jediným exponátem, otevřelo na dva dny své brány hostům. Přes 35 tisíc zvědavců se přišlo podívat, jak Chipperfield sladil honosnou klasicistní stavbu s občas až chladnou strohostí moderní architektury.

Návštěvníky přivítají vysoké stropy, které dovnitř propouštějí dostatek světla i vzduchu. Monumentální schodiště zůstane stopou po původním architektu Fridrichu Augustu Schülerovi.

Válku Nefertiti přežila v solných dolech

Budovu postavili na Muzejním ostrově na řece Sprévě už v roce 1855. Za druhé světové války ji poškodila spojenecká ofenziva, a když se pak ocitla ve východním Berlíně, na úplnou rekonstrukci nezbylo nikdy dost peněz.

Foto: Reuters

Vstupní hala Nového muzea na berlínském Muzejním ostrově, které se pro veřejnost otevřelo 17. října.

„Věříme, že ostrov přiláká čtyři milióny návštěvníků ročně,“ podotkl berlínský primátor Klaus Wowereit na slavnostním otevření. „Počítáme s náporem uměnímilovných návštěvníků. nedá mi to, abych se nepochlubila, že i bez nich Berlín letos navzdory ekonomické krizi nezaznamenal takřka žádný propad v počtech turistů,“ podotýká Nicole Röbelová z berlínské marketingové agentury.

Ctižádostivé záměry jsou na místě. Pozici atrakce číslo jedna připadne bustě legendární egyptské krasavice. Nefertiti počátkem října převezli za mimořádných bezpečnostních opatření do nového domova z berlínského Egyptského muzea.

Podobiznu manželky faraóna Achnatona do Berlína v roce 1913 přivezl archeolog Ludwig Borchart. Objevil ji u Nilu. V roce 1924 se poprvé představila ve starém Novém muzeu veřejnosti. Válku přežila uschována v solných dolech Kaiseroda, aby se po ní stala součástí západoberlínských sbírek.

Egypt to nevzdává

Jediný stín, který Nefertiti halí, je tvrzení Egypta, že bustu jim Němci ukradli. Zahí Havás, šéf egyptské památkové služby, nepolevuje v úsilí „vyboxovat“ zpět perly, jež noví vlastníci jeho zemi ukradli.

Muzejní ostrov

V roce 1999, v době rekonstrukce, ostrov pronikl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Němci touží po tom, aby zdárně konkuroval pařížskému Louvru.

Renovace muzeí na ostrově stála vládu už miliardu eur (25,8 mld. korun) a do roku 2026, kdy se má napsat její závěrečná kapitola, spolyká dalších 500 miliónů (12, 9 mld. korun).

V Novém muzeu se například nachází

  • devět tisíc exponátů na osmi tisících metrech čtverečních (2500 z nich pochází z egyptské sbírky)
  • nejstarší exponát – pěstní klín (800 tisíc let)
  • nejmladší exponát – ostnatý drát z berlínské zdi
  • depozitáře s 35 tisíci položkami a 60 tisíci kusy papyru

 (Zdroj: Berliner Zeitung)

O den později řekl televizi RBB, že jeho úřad přešetřuje, jak se Nefertiti dostala do Berlína. „Pokud opustila Egypt ilegálně, o čemž jsem přesvědčen, budu po Německu oficiálně žádat její navrácení,“ vyložil karty na stůl Havás.

Reklama

Výběr článků

Načítám