Hlavní obsah

V Plžích na Slovácku popíjeli filmoví Básníci i Matúš Pagáč

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovácko

Jihomoravské Slovácko je regionem bohatým nejen na pečlivě udržované folklórní tradice. Poznejte během podzimních toulek alespoň soubor vinných sklepů v Petrově. Patří k českým unikátům. Nikoliv náhodou jejich kouzlu propadli i filmaři. Když chtěli vykreslit bujarou a svéráznou atmosféru tradičního vinařského venkova, zajeli právě sem.

Foto: Martina Žáková, Právo

Ulička plná malebných sklípků se nachází v obci Plže na jihomoravském Slovácku. Plže byly oblíbeným místem filmařů všech žánrů.

Článek

Obec Petrov najdete na cestě mezi Strážnicí a Sudoměřicemi. Na kraji Petrova, za odbočkou přes železniční přejezd směrem k motorestu, si nemůžete nevšimnout malých, zářivě bílých domečků.

Vinařské miniměstečko tvoří neuvěřitelných devět desítek starých sklípků, označovaných za jedny z nejstarších dochovaných staveb lidové architektury u nás. Historické prameny je zmiňují již v 15. století, kdy v nich prý místní obyvatelé hledali úkryt při válečných událostech.

Název vsi odvozen od množství plžů

V roce 1983 byly prohlášeny vůbec první památkovou rezervací lidové architektury na území republiky. Říká se jim také Plže – podle značného výskytu hlemýžďů v této oblasti.

Působivý je nejen ohromný rozsah areálu a jeho promyšlené půdorysné uspořádání (najdete tu dokonce dvě návsi), ale také fakt, že průčelí sklípků jsou provedena jednotně v barvách modré a bílé, některá jsou navíc zdobena barevnými ornamenty.

Jak básníkům chutná život

Příznivci série Básníků si jistě vzpomenou na slavnou scénu z dílu Jak básníkům chutná život, v níž hrdinové v čele se Štěpánem Šafránkem unesou spolužáka Mirečka z mysliveckého honu na výlet do Venošova sklepa.

Nad ránem se pak vratkým krokem producírují uličkou plnou bělomodrých sklípků a Honza alias Karel Roden loudí z Mirečka dolary.

Foto: archiv, Právo

Příznivci Básníků si jistě vzpomenou na scénu z dílu Jak básníkům chutná život, v níž hrdinové v čele se Štěpánem Šafránkem unesou Mirečka do Venošova sklepa. Nad ránem pak vratkým krokem kráčí uličkou plnou bělomodrých sklípků.

Slovácko sa nesúdi aTrhala fialky dynamitem

Plže si zahrály také v komediálním seriálu Slovácko sa nesúdi, který se natáčel v letech 1975 a 1984 podle knihy Zdeňka Galušky. Snad každý si vzpomene na svérázné příhody stařečka Matúše Pagáče a Jury Kláska v nezapomenutelném podání Jozefa Krónera a Oldřicha Velena.

Plže

patří k typu sklepů zahloubených ve břehu bez nadzemní části. Vrstva hlíny nad sklepem pomáhá udržovat příznivé vnitřní klima, které je důležité pro kvalitu vína.

Čas od času se tady konají folklórní akce, alespoň zvenčí si ale můžete sklepy prohlédnout kdykoliv.

Areál je volně přístupný, stačí jen zaparkovat auto u blízkého motorestu a vyrazit na obhlídku.

Návštěvy sklípků v Petrově jsou také zahrnuty v programu pro organizované skupiny turistů Za památkami krajem vinařů, který zajišťují informační centra v regionu.

Méně známé už je spojení Plží s filmem Trhala fialky dynamitem. Zahrály si zde v sekvenci, v níž syn Heleny Růžičkové Jiří kráčí v čele Jízdy králů. Plže se objevily také v jednom z dílů Četnických humoresek nazvaném Pamlsek, kde posloužily jako kulisa pro scénu bujaré svatební veselky, nebo v seriálu Vlak dětství a naděje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám