Hlavní obsah

Nejvyšší bungee jumping na světě: z vrtulníku, mostu i výškové budovy

Novinky, Lucie Poštolková

Bungee jumping není žádným nováčkem mezi adrenalinovými sporty. Jen rostou výškové limity a způsoby seskoků. V současné době nejvyšší seskok nabízí na plošině v čínském Makau ve výšce 233 metrů. Pro náročnější se nabízí bungee jumping z vrtulníku, kde se skáče z půl kilometru.

Článek

Zřejmě nejvyšší Bungee Jump mají v Makau, nabízejí zde skoky z Macao Tower. Plošina je umístěná ve výšce 233 metrů nad zemí. V Německu si můžete skočit ještě z větší výšky. Vrtulník vás vezme do výšky 500 metrů.

Dosud nejvyšším komerčně provozovaným bungee jumpingem byla plošina na mostě Bloukrans v Jihoafrické republice ve výšce 216 metrů nad údolím.

Mezi nejčastější způsoby seskoků patří skoky z jeřábů, výškových budov, mostů i balónů. V České republice se nejvyšší bungee jumping skáče na mostě přes řeku Hačka v Horní vsi nedaleko Chomutova. Existují čtyři základní typy skoků podle uchycení lanem.

Skok s postrojem

Lano je uchycené za postroj v hrudní čísti, čímž má skokan volné ruce i nohy. Seskok je tak pohodlnější, následně člověk zůstává viset v sedě. Stav beztíže nastává při zpětné katapultaci. 

Navíc je možné vybrat si, zda skákat popředu nebo pozadu. Při skoku popředu v momentu zachycení volného pádu pružným lanem vás bungee lano otočí půlsaltem do sedu. Při seskoku pozadu skáčete po nohách a prožíváte nejsilnější adrenalinové pocity při bungee jumpingu. U tohoto typu skoku bývá tepová frekvence nejvyšší. 

Skok za nohy

Skok s připevněním za nohy je jedna z nejběžnějších variant bungee jumpingu. Je možné skákat buď popředu nebo pozadu. U první varianty vnímáte volný pád k zemi, protože vidíte kam skáčete. Při pádu pozadu stoupá adrenalin, protože dotyčný nevidí kam padá.

Tandemový seskok

Při tandemovém seskoku jsou obě osoby uvázány za nohy. Tento způsob se omezuje pouze váhou, která většinou nesmí překročit 120 kg.

Skok do houpačky

Při seskoku do houpačky jsou dobrovolníci uvázáni sedacím postrojem. Nejedná se o klasický bungee jumping, protože pružné lano pád k zemi nebrzdí, ale kyvadlovým letem nad zemí prolétáte rychlostí 90 až 110 kilometrů za hodinu. Je možné skákat i v páru.

Legenda o prvním bungee jumpingu

Podle legendy kmene na ostrově Pentecost v souostroví Vanuatu v Melanésii v Jižním Pacifiku skočila první bungee jumping žena. Snažila se uniknout před zlým manželem. Vylezla na vysoký strom a uvázala si na nohu liánu. Manžel vylezl za ní, ale než stačil manželku chytit, vrhla se střemhlav dolů. Muž skočil také, ale zabil se. Žena přežila skok díky liáně přivázané ke kotníkům. 

Příběh se dál rozchází. První verze říká, že muži začali skákat bungee k obdivu odvaze ženy. Druhá varianta popisuje obřad, při kterém se muži snaží pojistit si, aby je žena nemohla již oklamat. Účastní se ho jen muži. Odtud se časem vyvinul rituál pro zajištění dobré úrody. Pro takovýto rituál domorodci vztyčují skokanskou věž, čistí svahy od všech větví a kamenů, rozmělňují hlínu, aby mírnila dopad.

Rituál skoku s liánou, dnešní podobu bungee jumpingu, zaznamenala expedice National Geographic v roce 1950. Až o dvacet let později popsal jako první cizinec Kal Müller, reportér National Geographic, tento druh seskoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám