Hlavní obsah

V olomouckém muzeu budou k vidění zvířata z pěti kontinentů

Právo, Vlasta Hradilová

Originální výstavu terarijních živočichů mohou od pátku 16. října spatřit návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci, které ji uspořádalo již pošestnácté. V expozici jsou k vidění zvířata z pěti světadílů.

Článek

„Návštěvníci se mohou setkat s největšími pavouky světa, řadou malých a velkých druhů ještěrů, hadů, želv, obojživelníků a bezobratlých,“ řekla Právu mluvčí muzea Renáta Fifková. Skutečnou raritou je podle ní jeden z nejmenších gekonů světa dorůstající v dospělosti velikosti pouhých 75 mm, naopak největším vystaveným živočichem je téměř třímetrová krajta tmavá.

K vzácným živočichům, které výstava terarijních zvířat prezentuje, patří také nebezpečná masožravá želva kajmanka dravá, ježek ušatý ze severní Afriky, ropušník, plaz připomínající pravěké ještěry či drobný plch africký, který se v zajetí špatně rozmnožuje.

Kuriozitou je rovněž již preparované dvouhlavé mládě krajty tmavé. Součástí expozice jsou mimo jiné i exempláře zajímavých druhů kaktusů, preparáty motýlů a hmyzu, ukázky krmného hmyzu, interiérů terárií i odborné literatury.

„Výstava terarijních zvířat je určena široké veřejnosti, zvlášť přínosná je pak pro žáky základních a středních škol, kteří si na ní atraktivní formou rozšíří své znalosti z přírodopisu či biologie, neboť součástí této prezentace je také odborný výklad. Dalším z cílů výstavy je napomoci změnit negativní postoj veřejnosti k některým méně populárním druhům živočichů,“ dodala mluvčí.

Výstava potrvá do 18. října a otevřena je denně od 8 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám