Hlavní obsah

Vinařský podzim vrcholí Festivalem otevřených sklepů

Novinky, Festival otevřených sklepů

Stejně jako vinařské jaro a léto, i vinařský podzim má svůj vrchol ve Festivalu otevřených sklepů. Ten se tentokrát přesune do půvabné oblasti Mikulovska, aby představil šestnáct místních vinařů. V historickém Mikulově a dvou malebných obcích na úpatí Pálavských vrchů, Bavorech a Perné, kde se 17. a 18. října uskuteční podzimní vydání festivalu, otevřou své sklepy jak velká a známá vinařství, tak malí vinaři. Někteří z nich otevírají své sklepy veřejnosti vůbec poprvé.

Článek

„Projekt Festivalu otevřených sklepů vznikl jako odezva na rostoucí poptávku milovníků vína z celé republiky,“ říká ředitel Juraj Flamik. A nejen u nich si již při svém prvním vydání v regionu Modré hory a druhém na Podluží vydobyl skvělé renomé. „Na festival přijíždějí nejenom odborníci, kteří zde nacházejí nové kontakty, ale i lidé, jimž víno jednoduše chutná. Všichni však přicházejí na festival poznat vinaře a vína, aby si je pak v klidu nakoupili a přátelům doma převyprávěli, jaké jedinečné zážitky je na jižní Moravě čekají,“ doplňuje Flamik.

Jedním z hlavních cílů pořadatelů je představit jednotlivé vinaře, vinařské regiony jižní Moravy, jejich osobitý charakter a typické druhy vína. „Za každým vinařem se skrývá nějaký zajímavý příběh, který zákazník z etikety na lahvi nevyčte. Díky festivalu se mohou zákazníci s vinaři osobně seznámit a až příště budou kupovat víno, budou přesně vědět, kdo za jeho výrobou stojí,“ říká manažer festivalu Aleš Tureček. Mikulovský region je specifický především tím, že přímo zde, ve šlechtitelské stanici v Perné, vznikla křížením Tramínu červeného a Mülleru Thurgau unikátní odrůda Pálava.

„Návštěvníkům představíme nejenom typická vína z regionu, ale i místní vinařské tradice a kulturní dědictví. V doprovodném programu tak máme například gurmánské menu, které připravil Hotel Marcinčák, degustační minikurz s vinařem Jaroslavem Drmolou nebo umění sabráže v podání Kamila Prokeše, mistra ČR v sekání sektů,“ vysvětluje manažer festivalu Aleš Tureček. „Chybět nebude ani cimbálka nebo klasická hudba v podání Johann Strauss Quintett.“

Návštěvníkům bude k dispozici i standardní servis v podobě kyvadlové dopravy mezi Mikulovem, Bavory a Pernou. „Snažíme se návštěvníkům vyjít vstříc, a proto jsme už na minulých festivalech zavedli autobusovou dopravu. Mezi jednotlivými obcemi budou spoje jezdit v pravidelných intervalech,“ říká Aleš Tureček.

Festival začíná 17. října, kdy budou sklepy otevřeny od 10 do 21 hodin, a v neděli pokračuje od 11 do 13 hodin. Vstupenky lze ještě koupit v předprodeji přes síť Ticketstream za 790 Kč a k dispozici budou od 8 hodin i v sobotu 17. října v TIC Mikulov za 990 Kč. „V ceně vstupenky je degustace u všech vinařů, taška, festivalová sklenička, přehledný průvodce festivalem s mapkou a kupóny k nákupu vín v hodnotě 200 Kč,“ vysvětluje Juraj Flamik. „Víno je jako osobnost - má svůj rodokmen a charakter. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost během jednoho víkendu vidět krajinu, sklepy a vinaře, poznat, odkud víno pochází, a lépe mu porozumět,“ doplňuje Flamik.

Reklama

Výběr článků

Načítám