Hlavní obsah

Hrad Český Šternberk se o víkendu ponoří do historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Šternberk (Benešovsko)

Hrad Český Šternberk se ponoří o víkendu 24. a 25. října do historie. Návštěvníky budou provázet průvodci v dobových kostýmech a na trase se setkají s historickými postavami spjatými s minulostí hradu. Na slavnostním zakončení letošní sezóny jsou připravena divadelní představení, žongléři, sokolníci a představí se také ležení 7. dělostřelecké baterie Augusta von Groeben.

Článek

"Formou scénky, dialogu 'naživo' představí děje, události a osudy, o kterých se lidé při běžných prohlídkách dozvídají z vyprávění průvodkyně,"  řekla kastelánka Hana Hořejší.

Návštěvníci se budou moci potkat například s Annou, manželkou Zdeňka Konopišťského ze Šternberka, s králem Jiřím z Poděbrad nebo s věhlasným přírodovědcem doby národního obrození Kašparem Šternberkem. V jídelně zase dostanou lekci renesančních tanců.

Historií ožije celý hrad i jeho okolí. U hladomorny se otevře tábor sedmé dělostřelecké baterie Augusta von Groebena. Dá nahlédnout do života vojáků rakouské armády ve druhé polovině 19. století. Mimořádně přístupné bude i horní hradní nádvoří, které se promění v improvizovaný divadelní sál.

Hrad Český Šternberk stojí na strmém skalnatém břehu nad řekou Sázavou více než 760 let. Je v držení rodu jeho někdejšího zakladatele Zdeslava ze Sternberga. V roce 1949 byl sice zestátněn, o 43 let později se ale vrátil původním majitelům. Hrad je otevřen celoročně, mimo hlavní sezónu na objednávku. Loni si ho prohlédlo téměř 130 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výlet do Starého Plzence proti proudu času

Jsme na startu okružní cesty ze Starého Plzence přes údolí a kopce (na jednom z nich krajinu střeží hrad Radyně) zpět do výchozího místa. Čeká nás procházka...

Výběr článků

Načítám