Hlavní obsah

Adventure golf se dá hrát i na hřištích v Česku

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adventure golf je větší než minigolf, ale hraje se na přírodních překážkách, jež byste čekali na klasickém golfovém hřišti. Hraje se na osmnácti jamkách, a pokud nenapadne sníh, dá se hrát celoročně. Hřiště na adventure golf stojí v Horním Bezděkově u Kladna nebo v Ořechu u Karlštejna.

Foto: Igor Faltus, Právo

Adventure golf v Horním Bezděkově

Článek

Česká republika má dokonce jednu z nejlepších světových hráček. Jmenuje se Olivia Prokopová, žije v Rakovníku a je jí čtrnáct let. Doma ji ale moc nenajdete, jezdí na turnaje po celém světě.

„Podle mne je adventure golf výjimečný hlavně proto, že je spravedlivý. Všichni hrají stejným typem míčku a způsob, jakým ho odehrají do jamky, si může vymyslet každý sám. Při u nás známém minigolfu hráči používají stovky různých druhů míčků. Někteří je dokonce třeba chladí nebo naopak zahřívají a podobně,“ prozradila.

Hraje se i u Karlštejna

V Česku se dá adventure golf hrát na dvou hřištích, v Ořechu u Karlštejna a v Horním Bezděkově u Kladna. V Ořechu se původně hrálo na devíti jamkách, v průběhu roku byl rozšířen na osmnáct. Lákavé jsou již názvy některých drah – Přes rybník, Chodník, Krkonoše a další.

Hole i míčky jsou k dispozici na místě. Dráhy adventure golfu jsou poskládány okolo lanového centra a trampolíny, hned vedle hřišť na pétanque. V areálu může trávit rodina celé odpoledne.

Vzor z Kanárských ostrovů

Ředitelkou hornobezděkovského hřiště je Jitka Vlčková, která si jeho stavbou splnila sen. „Na dovolené na Kanárských ostrovech jsme viděli podobné hřiště, které se nám moc líbilo. Bylo sice minigolfové, mělo ale zelený povrch. Nadchlo nás, že stálo uprostřed krásné přírody, takže jsme se rozhodli své aktivity směřovat k jeho stavbě v Čechách. Trvalo to několik let.“

S manželem Danem Vlčkem začali stavět v roce 2007, ovšem už dva roky předtím budovali na místě dřevěný srub, který je nyní dominantou plochy. „Stavěli jsme podle hřišť, která jsme našli na internetu. Zjistili jsme, co vlastně adventure golf je, získali jsme kontakty a zadali projekt jedné americké firmě.“

Přišel ze Severní Ameriky

Adventure golf se k nám dostal ze Severní Ameriky, kde je oblíbeným rekreačním i profesionálním sportem, a především rodinnou zábavou. Je to v podstatě klasický golf zmenšený do velikosti minigolfových drah. Jejich velikost je však to jediné, co má společného s minigolfem. Způsob hry je zcela odlišný.

Překážky známé z minigolfu na něm nenajdete. Na drahách jsou různé terénní nerovnosti, vyvýšeniny, boule, vodní pasti a písečné bunkry - tedy stejně jako u klasického golfu.

Otevírací doba v Horním Bezděkově: denně od 10 do 20 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám