Hlavní obsah

V zábavním parku Harryho Pottera zažijete kouzla na vlastní kůži

Právo, Vladimír Plesník

Posílat dopisy soví poštou, honit se za Zlatonkou při famfrpálu (sportovním mači) na létajících košťatech, nakouknout do útrob hradu v Bradavicích – to vše a mnohem víc bude dopřáno od příštího roku návštěvníkům zábavního parku poblíž floridského Orlanda.

Foto: Archiv, Právo

Kouzelnická škola v Bradavicích

Článek

Zní to jako titul ságy spisovatelky Joanne K. Rawlingové, ale Harry Potter a Zakázaná jízda se nepochybně stanou jedním z hlavních lákadel připravované superatrakce.

Přijíždí legendární bradavický expres

S nápadem na Zakázanou jízdu přišla sama autorka. Návštěvníky protáhne nanejvýš věrohodně zpodobněným zámkem v Bradavicích, kde Harry, Hermiona, Ron, jejich přátelé i nepřátelé vstřebávali taje řemesla s kouzelnickou hůlkou.

Díky speciálním efektům prý budou jeho věže vzbuzovat dojem výšky 200 metrů, tedy stejně jako ve filmu, ačkoli ve skutečnosti nepřesáhnou čtvrtinu uvedené výšky.

Foto: Warner Bros, Reuters

Rupert Grint (vlevo) ve scéně z filmu Harry Potter a Princ dvojí krve spolu s Emmou Watsonovou a Danielem Radcliffem

Vstupovat do tajuplného světa budou zvědavci přes Prasinky, vesničku nedaleko Bradavic, kam chodili čarodějničtí učedníci a učednice pro pamlsky a za zábavou. Aby iluzi nic nechybělo, hvizd píšťalky výpravčího, skřípění brzd a oblaka páry ohlásí každičký příjezd bradavického expresu. Vláček si to namíří kolem restaurace U tří košťat a hospůdky U prasečí hlavy, kde se bude točit máslový ležák a podávat tyrkysový džus.

„Nerad bych opomněl zmínit se i o Dračí výzvě, dvourychlostní horské dráze, nebo o letu na hippogriffovi, sáňkách v podobě okřídleného koně“, pochlubil se Paul Dario, šéf parku, v listu New Yorku Times.

Filmové studio Universal zakoupilo od Rowlingové předloni na jaře práva na park a od té doby zachovávalo mlčení. Samozřejmě, že si zajistilo u Warner Brothers i licenci na všech šest už natočených příběhů na filmovém plátně. Těmito kroky úplně vyšachovalo ze hry konkurenta číslo jedna - Walt Disney Company. O nákladech na vybudování nehovoří, britský list The Times je však odhadl na 265 miliónů dolarů (4,5 mld korun).

Autorka si vše hlídala

O Rowlingové se ví, že si hlídá sebemenší podrobnost nejen překladů své ságy, ale i reklamních předmětů. Do Orlanda na kontrolu však nelétala. Ale to jen proto, že tvůrci projektu za ní pravidelně přijížděli do Londýna.

Herec Daniel Radcliff, filmový Harry Potter, který pronikl do Guinessovy knihy rekordů jako nejlépe vydělávající herec posledního desetiletí, si dosavadní dojmy z parku nemůže vynachválit: „Už dřív jsem si přál, aby se tento nádherný svět jednou stal skutečností a já v něm mohl aspoň na pár hodin žít. Je skvělé, že teď tuto příležitost dostanou i milióny fanoušků. Vše podstatné, co znají z knih i filmů, v Orlandu ožije.“

Emma Watsonová, alias Hermiona, se přidává: „Něco podobného tu ještě nebylo. Je to prostě – kouzelné.“

Harry Potter v číslech
sedm pokračování potterovských příběhů se prodalo ve 400 miliónech výtisků
vyšly v překladech do 67 jazyků
šest filmů podle románové předlohy vydělalo 5,3 miliardy dolarů
za osm tisíc liber (223 tisíc korun) se v internetové aukci prodala židle, na níž Rowlingová napsala první dvě knihy
necelých 800 miliónů dolarů (13, 6 mld korun) v současné době činí jmění spisovatelky podle odhadů časopisu Forbes
22 – tolik let bude herci Danielu Radcliffovi, filmovému představiteli Pottera, až v roce 2011 vstoupí do kin poslední snímek série, Harry Potter a relikvie smrti 2. Pottera přitom Radcliffe začal hrát jako devítiletý
Zdroj: The Times

Reklama

Související témata:

Související články

Percy Weasley by si rád zahrál Voldermorta

V rámci programu k premiéře filmu Harry Potter a Princ dvojí krve zavítal do Prahy představitel Percyho Weasleyho, původem novozélandský herec Chris Rankin....

Výběr článků

Načítám