Hlavní obsah

Žloutenka - nepříjemný suvenýr z exotické dovolené

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exotické země jsou z pohledu českých turistů velice lákavé. Loňský rok volilo 400 tisíc osob cestu do Egypta nebo Tuniska, které jsou přece jen blíže než například Thajsko nebo Malajsie. Přesto by si návštěvníci exotických zemí měli dávat pozor a dbát na několik zásad.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Exotická dovolená láká čím dál více lidí, pozor ale, aby jste si nepřivezli domů nechtěný suvenýr.

Článek

Bohužel si mnoho českých turistů neuvědomuje, že i "exotika" za rohem může znamenat riziko,  například v podobě nákazy žloutenkou typu A. Nakazit se může každý, kdekoliv a kdykoliv.

Kontaminované jídlo nebo krev

"K přenosu žloutenky typu A dochází orální cestou, především z kontaminovaného jídla a vody. Naopak k nákaze žloutenkou typu B je třeba, aby se do těla dostalo mikroskopické množství infikované krve," vysvětluje Zdeňka Jágrová z hygienické stanice hlavního města Prahy.

Upozorňuje také, aby lidé na dovolené pili pouze balenou vodu, ovoce jedli vždy jen oloupané a před cestou raději navštívili svého stomatologa. Návštěva zdravotnického zařízení s odlišným hygienickým standardem může být velmi riziková právě s ohledem na možnost nákazy žloutenkou typu B.

Pozor také na letní lásky. Nechráněný pohlavní styk sebou nese nejen riziko přenosu viru HIV, ale i žloutenky typu B, jejíž virus je až stokrát nakažlivější. 

Očkování proti žloutence

Dovolenou bez zbytečných obav pomůže zajistit očkování kombinovanou vakcínou Twinrix, která poskytuje účinnou ochranu proti všem typům žloutenky, proti kterým existuje očkování. Na vakcínu přispívají i zdravotní pojišťovny v rámci svých bonusových programů.

Podrobnější informace získáte v očkovacím centru, nebo u praktického lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výšková nemoc připomíná chřipku

Dojít si na záchod se zdálo být nadlidským úkolem. Jarmila Poslední, horolezkyně a vysokohorská průvodkyně z Prahy, sotva stála na nohou. Připadala...

Výběr článků

Načítám