Hlavní obsah

Rhodos křížem krážem na skútru

Právo, Jana Hanušková

Když Zeus rozděloval svět, zapomněl na boha slunečního svitu Helia, který celý den putoval po obloze. Za toto opomenutí si pak mohl vybrat jakýkoliv kousek země – Helius zvolil ostrov nedaleko pobřeží Malé Asie, kde se hned na první návštěvě zamiloval do nymfy Rhode. Tak vznikl řecký Rhodos. Nejvíc adrenalinu zažijete při poznávání tohoto ostrova za řidítky silné motorky či skútra. Vydáte tak za zážitky i nejméně peněz.

Článek

Chartrový let z Prahy do města Rhodos měl hodinu zpoždění, díky tomu nás hlavní město čtvrtého největšího ostrova Řecka vítá v devět ráno zahaleno v slunečním oparu. Přesun do osmnáct kilometrů vzdáleného Faliraki probíhá v přistaveném autobusu. V apartmánech odhazujeme kufry, a protože jsme si zaplatili pobyt bez jídla, nic nám nebrání okamžitě realizovat náš plán a v nejbližší půjčovně si objednat  jednostopé vozítko podle našich představ.

Faliraki, město barů, diskoték a samozřejmě mnoha restaurací, se pomalu neprobouzí k životu, navíc teď na konci sezóny největší a nejhlučnější podniky úplně zavřely a náš pobyt bude rušit jen žebravé mňoukání koček při snídani na balkóně.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Půjčovna skútrů a dalších vozítek

Na první půjčovnu narážíme asi po sto metrech, a přestože nemá vystavenou jedinou motorku, hned přijíždí z centra majitel a autem nás veze na druhý konec Faliraki, kde je v jiném obchodě výběr od  slabých skútrů, přes terénní motorky až k silným čtyřkolkám.

Volíme skútr dvěstěpadesátku s úložným prostorem pod sedadly; vejde se sem celé plážové vybavení, včetně ploutví na potápění. Za šest dní platíme 170 eur. Žádnou kauci neskládáme, jen si náš řidičský průkaz zamkli do stolu a místo něj nám vydali papír, který ho prý nahrazoval.

Na pláž, kdy a kde chcete

Naše představa, kam se se skútrem vypravit, byla jasná – nejdřív projedeme východní pobřeží od severního k jižnímu mysu a samozřejmě zajedeme i do vnitrozemí. Když nám bude horko, nebo zbyde čas, poležíme plážích. Zajeli jsme na všechny, které uvádějí průvodce, ale postupně jsme se rozmazlili– někde bylo moc lidí, jinde zase málo kamenů, kolem nichž to v moři žije.

Nudistická pláž ve Faliraki byla pro naše dobrodružství na dvou kolech moc blízko, záliv Ladikó, kde se natáčel film Děla z Navarone s Anthony Quinnem, zas moc plný lidí, stejně jako pláž Tsambíka. Vyhovoval nám záliv Traganou hned u Ladikó, kde nejsou žádné hotelové a zábavní komplexy a písečná pláž plná lehátek k pronajmutí se za skálou mění v oblázkovou zátoku s malou jeskyní. Bezkonkurenčně ale vyhrála Stegna Beach u města Archangelos.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Traganou

Městečko Stegna ani v plné sezóně nezahltí turisti, je tu jen pár malých hotýlků, apartmánů a obchůdků. Místa bylo na pláži tolik, že jsme si postavili skútr do stínu stromu a rozložili se na deku pod ním. Slunce začalo brzy upalovat, a tak jsme všechny věci nechali na písku a pěšky došli do nejbližší taverny.

Skvělé tzatziky (salát s jogurtem a okurkami doplňuje česnek, máta, bílý pepř), musaku (mleté maso zapékané s  lilky dochucené muškátovým oříškem), kuřecí suvlaki napíchnuté na špejle a samozřejmě retsinu (víno s pryskyřicí) nám přinesl podmračený majitel, kterého  pobavilo až to, že jsme si účet museli sečíst sami – čísla za jednotlivé položky na rozdíl od závěrečného součtu nechyběla.

Nejlepší rybárna Kromě jízdy na skútru jsme chtěli na Rhodosu okusit i něco z místní kuchyně. Najít ji se nakonec ukázalo jako další dobrodružství. I tady se totiž přizpůsobili celosvětovému trendu hamburgrů, hranolků, pizz, steaků a koly. Taverna tak ke všemu dává hranolky, tzatziky se kupují v obchodě a řecké jídlo, které se vaří ve velkém, už dělá jen málokdo.  A pokud máte chuť na ryby, je to určitě nejdražší položka jídelníčku. To naštěstí neplatí o Aegean Fish v ulici Pepper 1 ve městě Rhodos. Na jedné straně jsou pulty s čerstvými rybami, sépiemi, chobotnicemi a další mořskou havětí, v části prodejny je jídelna. V boxech jsou hotové kraby, langusty,k krevety, ryby, přílohy, zelenina. Vše jen lehce ogrilované či osmažené v těstíčku, koření se šťávou vymačkanou z citrónu. Kdo není spokojen s hotovou nabídkou, může si ukázat na čerstvý úlovek a nechat si ho připravit. Pití je v lednicích. Toalety jako všude na ostrově dokonale čisté. Chodí sem převážně místní rodiny.

Nejkrásnější cesta

Třetí den pobytu se vydáváme na naší nejdelší, ale také nejkrásnější cestu po ostrově. Vyrážíme na jih, na ostrov Prasonisi, který je s Rhodosem spojen úzkým pruhem písku. Město Líndos zahlédneme jen jako bílé domky u cesty, které hlídají ruiny na kopci, čím níž jedeme, tím je krajina divočejší, mizí vesnice, zůstávají jen vzrostlé jehličnany a stálý vítr.

Nandavám si bundu a pevněji utahuji helmu. A už je tu jižní mys. Přestože je na Rhodosu oficiálně zakázané kempování, stojí tu obytná auta surfařů, po kterých zůstávají na konci sezóny haldy odpadků. Prudký vítr zvedá ohromné vlny, na kterých se surfaři houpou a skáčou. Jejich výkon umocňují ještě tzv.kity, které vypadají jako malé padáky a vítr, jenž se do nich zachycuje, je žene žene ještě výš a rychleji.

Na pláž před Prasonisi sice nesmějí auta ani motorky (pokuta je až 250 eur), ale nikdo to nedodržuje a největší adrenalin zažívají jednostopá vozidla při průjezdu rozměklým pískem z jednoho ostrova na druhý. Pokoušíje se vyjet až na špičku ostrova Prasonici, ale cesta je plná kamení, a tak se vracíme.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Půjčení skútru 250 cm3 na šest dní stálo 170 eur, benzin na 540 kilometrů přišel na 17,40 eur.

Po západním pobřeží míříme k odbočce do vnitrozemí. V Siáně kupujeme proslavený med, olivový olej s thymianem a kořalku soumi, která se stejně jako italská grappa vyrábí z hroznů vína. V Siáně se doslova zastavil čas – ručičky na hodinách zdejšího kostela ukazují pořád stejně, protože jsou namalované.

Čeká nás nejkrásnější cesta pro motorkáře na trase Embonas – Apollona – Platania – Eleusa – Archipoli- Kolimbia. Objíždíme vysoké hory, a tak jsou zatáčky hodně točité, výhledy dramatické a teplota vzduchu nízká. Ve městečku Embonas rveme do kufru skútru další úlovek; suché bílé víno Villaré, kterého se ročně vyprodukuje jen asi 120 tisíc lahví. Před našimi apartmány ve Faliraki  zastavujeme v sedm hodin večer, ten den jsme ujeli víc jak 250 kilometrů.   

Tip na výlet: ostrov Symi

Nedojedete na něj sice na motorce, ale hodina a půl jízdy na lodi, určitě stojí za to. První zastávka je u kláštera Panormitis na jihu ostrova. Na rozdíl od většiny památek tady za vstup  do kostela archanděla Michaela nic neplatíte.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Symi

Zbytek dne tráví výletníci v  okolí přístavu Giálos, který je při vjezdu svými novoklasickými kamennými fasádami z devatenáctého století. Mnoho vil je už opraveno, ale pokud se rozhodnete šplhat nad přístav po některém z mnoha schodišť, zjistíte, že  zbývá ještě hodně rekonstruovat. Vyplatí se koupit tady mořské houby, muzeum nautiky  klidně vynechejte.

Kolik stojí cesta z Faliraky v eurech
místotaxibusorganizovaný zájezd
Rhodos15225
Lindos434,5´120
Tsambika Beach1791ne
Prasonisi808,511ne
1- ceny platí při cestě z hlavního města Rhodos.
Ceny u taxi a autobusu jsou za osobu a jednu jízdu. Ceny taxi jsou pevně dané. Ceny zájezdů jsou za osobu.

Skútr se dá půjčit i bez řidičáku

Stejně  jako se děti v Holandsku narodily už kormidlem v ruce, dostávají nejspíš obyvatelé ostrova do kolébky skútr. Do padesáti kubických centimerů tak k jeho ovládání není třeba ani řidičák. To platí pro tuzemce i cizince.

Do hor – a jsou tu i pohoří kolem tisíce metrů výšky – se ale určitě vyplatí půjčit si silnější stroj. Silnice jsou výborně značené, každou zatáčku předem hlásí značka, a protože jsou i dobře klopené, není s nimi na skútru, který má těžiště níž než motorka a je tak stabilnější, žádný problém.

Pozor je třeba si dávat na stopkách, kde zásadně nikdo nestaví, nedodržuje se ani předepsaná rychlost a pokud náhodou půjdete pěšky, dobře se rozhlédněte, jestli kolem vás na přechodu nefrčí skútr, i když máte zelenou vy. Je to ďábelské, ale za chvíli si zvyknete. A za celý pobyt jsme neviděli jedinou dopravní nehodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám