Hlavní obsah

Následky letního flirtu řeší ve Španělsku volně prodejná antikoncepce

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhodnému letnímu flirtu podlehne každoročně během dovolené mnoho žen i mužů. Zatímco obě pohlaví se po nechráněném styku často obávají pohlavní choroby, ženy navíc většinou trápí i strach z otěhotnění. Ve Španělsku je nyní může okamžitě zachránit postkoitální aktikoncepce, která zabrání otěhotnění ještě tři dny po pohlavním styku. Na rozdíl od většiny evropských států zde k jejich zakoupení už není zapotřebí lékařský předpis.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si na dovolené často užívají bez antikoncepce

Článek

V nedávné anketě Novinek, v níž hlasovalo 8250 čtenářek a čtenářů, se 21 % z nich přiznalo, že zažili nechráněný pohlavní styk během letní dovolené. Možnost nezvyklého erotického zážitku v exotickém prostředí je přes všechna zřejmá rizika stále lákavá a velké množství turistů se při svých „cestách za poznáním“ nijak nechrání.

Po nezapomenutelném zážitku ale obvykle následuje rychlé vystřízlivění a u žen často obava z otěhotnění. Řešit situaci návštěvou gynekologa v cizí zemi je dost obtížné. Zapsat se v gynekologické ordinaci je navíc často problém i v tuzemsku.

„Do konce dovolené pak ještě zbývá nějaká doba, takže pilulka spolknutá doma by se už minula účinkem. Člověka tedy čekají jen další tři týdny hrůzy,“ svěřila se Novinkám čtenářka Kristýna, která si nepřála uvedení celého jména, se svou prázdninovou zkušeností.

Volný prodej ve Španělsku

Jiné to ale teď bude ve Španělsku, kde byl povolen volný prodej postkoitální antikoncepce. V praxi to znamená, že svůj případný prohřešek můžete ještě včas zachránit a zamezit alespoň nechtěnému početí a to bez návštěvy lékaře.

Organizace Family Forum of Spain ale s touto novinkou nesouhlasí a argumentuje především zdravotními riziky, která s sebou tento druh antikoncepce přináší a hrozícím rozšířením promiskuity u mladistvých. Právě častému předčasnému otěhotnění u této skupiny má podle vlády nové opatření zamezit. Zákon, který byl navržen v květnu, vstoupil v platnost v pondělí 28. září a s ním se na pultech objevily i první pilulky postkoitální antikoncepce. 

O nebezpečí letního dovolenkového flirtu čtěte zde [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám