Hlavní obsah

Karlštejnské vinobraní přenese návštěvníky do 14. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 26. a 27. září se Karlštejn posune zpět do 14. století ve znamení oslav Karlštejnského vinobraní. Podle pořadatelů 13. ročníku bude připraveno nejen víno, burčák a gastronomické dobroty, ale i bohatý kulturní program "od kuropění až po klekání". Kromě průvodu českého krále Karla IV. návštěvníci uvidí kejklířská a hudební představení, rytířské souboje, výuka historických tanců nebo středověký jarmark.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn se ponoří oslavami vinobraní do 14. století.

Článek

"Snažíme se, aby každý návštěvník, který projde historickou bránou Karlštejna, se ocitl v jiné době, ve 14. století, a trochu se i poučil. Program je zkonzultovaný s historiky a Národním památkovým ústavem, abychom se této době co nejvíce přiblížili. Není příliš mnoho atrakcí, které by se takto striktně držely historie," řekla ředitelka Karlštejnského vinobraní Helena Kolářová.

Návrat do historie

Podle ní se Karlštejnské vinobraní liší od obdobných akcí, které se v tomto období konají na různých místech v republice, svým zaměřením na historii. "Nesnažíme se dělat komerci. Nejsou tam žádné pouťové atrakce nebo populární hudba," uvedla.

Upozornila, že program vinobraní, jehož tradice byla obnovena v roce 1996, je bohatý na vystoupení historických skupin. Vyvrcholením každého dne je pak velký historický průvod z vinic na hrad v čele s císařem římským a králem českým Karlem IV., jeho chotí Eliškou Pomořanskou a doprovodem v historických kostýmech. "Veškeré odívání je z doby gotiky. Budou tam představena také historická řemesla nebo kulinářské speciality," uvedla.

Tradice vinic Karla IV.

Návštěvníci budou moci ochutnat víno od místních vinařů. "Vinice na Karlštejně založil Karel IV.. Tuto tradici ctíme," řekl na tiskové konferenci ředitel občanského sdružení Region Karlštejnsko Vladimír Glaser. Podle něj jde o víno, které se dělá jen v malém množství. "Vinic je necelých deset hektarů. Je to místní specialita. Nedělá se komerčně, ale o to s větší láskou," řekl.

Loni podle pořadatelů navštívilo vinobraní na Karlštejně asi 20 000 lidí. Podobný zájem očekávají také letos. "Vinobraní přitahuje návštěvníky atmosférou hradu Karlštejn, tím že se koná blízko Prahy. Drží se zároveň tradice a přísné snahy o dodržení historických souvislostí," řekl Glaser. Upozornit na přitažlivost Karlštejna a jeho okolí pro návštěvníky má mimo jiné prezentace hradu v informačním centru Czechtourism na Staroměstském náměstí, která se koná tento týden.

Program od deseti hodin dopoledne

Program vinobraní začíná v sobotu od 10.00 hodin a podle pořadatelů bude končit v pozdních nočních hodinách. Doporučují návštěvníkům spíše cestu vlakem než autem, aby se vyhnuli dopravním komplikacím. Vstupné pro dospělé je 100 korun na den. Děti do 15 let a návštěvníci v kostýmech mají vstup zdarma. Další informace na www.karlstejnsko.info.     

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám