Hlavní obsah

Uprostřed lesů se ukrývá perla Vysočiny, Premonstrátský klášter v Želivi

Právo, Ludmila Žlábková

Uprostřed zvlněné krajiny Českomoravské vysočiny se uprostřed lesů vypíná k nebi dvojice čtyřiačtyřicetimetrových věží kostela Narození Panny Marie. Barokní kostel je dominantou premonstrátského kláštera v Želivi u Humpolce.

Foto: Profimedia.cz

Premonstrátský klášter

Článek

V letošním roce uplynulo právě 860 let od chvíle, kdy na toto místo premonstráti přišli poprvé. Klášter sám je však ještě o deset let starší. Pro benediktinský řád ho roku 1139 založil pražský biskup Otta a český kníže Soběslav.

Ovšem benediktini odsud po deseti letech odešli a nový pražský biskup Daniel povolal řeholní kanovníky ze Steinfeldu v Porýní. Komunita premonstrátů přišla brzy na jaře roku 1149, vedena blahoslaveným Gotšalkem.

Během staletí se v Želivi střídala období slávy a vzestupu s temnými časy úpadku a poroby. Zatímco v předhusitské době byl klášter významným duchovním i hospodářským centrem širokého kraje, první polovina 15. století mu přinesla hned dvojí vyplenění husitskými bojovníky. Rozkvět přišel zase až v první polovině 18. století, kdy byl klášter po velikém požáru v roce 1712 obnoven ve slohu barokní gotiky architektem Janem Blažejem Santinim-Aichlem.

Modlitby vystřídala psychiatrická léčebna

V době josefínských reforem se klášter zachránil před zrušením, premonstráti převzali gymnázium v Německém (dnes Havlíčkově) Brodě a svým zdejším působením významným způsobem přispěli k národnímu obrození.

Na počátku dvacátého století klášter znovu vyhořel, naštěstí však ne kostel a konvent. Budova opatství byla obnovena v pseudobarokním slohu a vyzdobena secesně. V polovině 20. století, kdy se na dlouhá desetiletí chopil moci v Československu komunistický režim, se už klášter zrušení nevyhnul. Došlo k němu roku 1950 a opat Vít Bohumil Tajovský po vykonstruovaném soudním procesu skončil na jedenáct let ve vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Freska v Premonstrátském klášteře

„V klášteře byl zřízen internační tábor, tedy vězení bez rozsudku, pro kněze a řeholníky nepohodlné režimu. Od roku 1957 až do 1992 byla v klášteře psychiatrická léčebna,“ připomíná návštěvníkům nedávnou historii místa průvodkyně během výkladu. Známá léčebna pro alkoholiky však nepůsobila přímo v klášterních zdech, ale v jiné části obce.

Řeholní komunita se mohla vrátit do části kláštera až v květnu 1991. Dnes kanonii premonstrátů v Želivi tvoří 39 bratrů, z nich v konventu jich žije zhruba čtrnáct, ostatní působí na farách v hradecké nebo českobudějovické diecézi.

Klášter se otevřel veřejnosti, i když část je nadále uzavřena takzvanou klauzurou a slouží výhradně členům řádu, zájemci si mohou prohlédnout značnou část historických prostor. Prohlídkový okruh je provede například letním refektářem (jídelnou) s nástropními malbami, opatskou sakristií se vzácným dřevěným vyřezávaným interiérem nebo kapitulní síní.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kostel Narození Panny Marie

Na závěr je čeká zdejší perla – prohlídka klášterního kostela. Tvoří jej trojlodní hala s emporami. Santini, který svatostánek v 18. století rekonstruoval, využil dispozice původní chrámové stavby. Snažil se o centralizaci prostoru, čemuž napomáhá štuková žebrová klenba z kroužených hvězdic i visuté svorníky v arkádách.

Pivo z klášterního pivovaru

Stále větší proslulost si získává i zdejší klášterní pivovar. Unikátní a původní recepturou, kterou mohou používat právě jen kláštery, se tu vyrábějí tři druhy piva – tmavé (15 stupňový Gottschalk), medovinové (Castulus) a třešňové (Siard Falco). Odborníci by tento nápoj charakterizovali jako silné, chuťově výrazné, svrchně kvašené pivo.

Premonstrátský klášter

Otevírací doba: pondělí až pátek 10, 13 a 15 hodin, v sobotu 11, 13 a 15 hodin, v neděli ve 13 a 15 hodin.

Prohlídka trvá cca 60–70 minut.

Prohlídka trvá cca 60–70 minut. Vstupné: 100 korun, poloviční 50, rodinné vstupné 250 korun.

Prohlídka trvá cca 60–70 minut. Vstupné: 100 korun, poloviční 50, rodinné vstupné 250 korun. Noční prohlídka: loňská novinka představí zájemcům každou prázdninovou sobotu areál kláštera v nočním osvětlení, unikátní zážitek završí společné občerstvení z kuchyně místních bratří. Začátek ve 21.00 hodin, doporučuje se objednat se předem telefonicky.

Prohlídka trvá cca 60–70 minut. Vstupné: 100 korun, poloviční 50, rodinné vstupné 250 korun. Noční prohlídka: loňská novinka představí zájemcům každou prázdninovou sobotu areál kláštera v nočním osvětlení, unikátní zážitek završí společné občerstvení z kuchyně místních bratří. Začátek ve 21.00 hodin, doporučuje se objednat se předem telefonicky.

Pozvánka

8. 10. 2009 se tu konají oslavy 860 let od příchodu premonstrátů do Želivi.

„Naše pivo se z největší části prodává pouze v obci Želiv – zejména v klášterní prodejně, kde je k dispozici jak stáčené v lahvích, tak točené. Ale dodáváme ho i do vzdálenějších míst, včetně Prahy, Brna nebo Hradce Králové, centra naší diecéze. V případě zájmu jsme samozřejmě schopni dodávat i jinam,“ dodává správce majetku kanonie premonstrátů v Želivi František Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám