Hlavní obsah

Tunisko - země plná historie, písčitých pláží i exotických oáz

– Tunisko
Právo, Bohuslav Borovička

Tunisko je u nás známé především jako země dlouhých písčitých pláží, teplého Středozemního moře, blízké a přívětivé exotiky. V posledních dvou desítkách let se pro nás stalo jednou z nejoblíbenějších rekreačních oblastí.

Foto: Profimedia.cz

Podobně přitažlivé, jen možná o něco výstavnější, je letovisko Monastir, ležící na špičce skalnatého poloostrova při nejjižnějším konci Hammametského zálivu.

Článek

Kromě bezstarostné dovolené nabízí Tunisko i nahlédnutí do dějin. Kartágo bývalo jednou z nejvýznamnějších metropolí tehdy známého světa. Bylo nejvýznamnějším aktérem punských válek, v nichž účinkoval i vynikající vojevůdce Hannibal. César zničené Kartágo znovu pozvedl ke slávě a bohatství.

V El Džemu najdeme třetí největší koloseum někdejší římské říše. V Tunisku je město Kairouan, jehož mešita patří ke čtyřem nejposvátnějším islámským místům. Pro toho, kdo má čas, zvídavou a neklidnou povahu, může být Tunisko i místem výprav do nekonečné saharské pouště, může navštívit beduínské trhy a Saharský festival v oáze Douz.

Přístav Hammamet - tuniské Saint Tropez

Původně rybářský přístav založený v 10. století patří k nejvýznamnějším letoviskům, s nímž jsou spjaty začátky tuniského turismu. Mimořádné oblibě se těší díky svým plážím, bohatě vybavenému zázemí k provozování vodních sportů jako lyžování nebo windsurfing.

Hammamet je největším tuniským letoviskem, v němž je k vidění moderní městské centrum, hradbami obehnané staré město a pevnost z 15. století. Jsou tam hotely s tenisovými a volejbalovými kurty a hřišti na minigolf. V okolí letoviska jsou také velká golfová hřiště.

Pro svůj šarm a nabídku povyražení je Hammamet někdy označován za tuniské Saint Tropez.

V letovisku Monastir stojí prezidentský palác

Podobně přitažlivé, jen možná o něco výstavnější, je letovisko Monastir, ležící na špičce skalnatého poloostrova při nejjižnějším konci Hammametského zálivu. Jsou tam pláže s jemným pískem, vybavené pro aktivní odpočinek a provozování všemožných vodních sportů.

Za návštěvu stojí staré město a přístav. Monastir je označován za jedno z nejhezčích míst na pobřeží Tuniska. Ne nadarmo právě tady byl postaven i prezidentský palác.

Mezi nejvýznamnější historické objekty Monastiru patří pevnost Ribat postavená v 8. století, starobylá čtvrť Charaga nebo Velká mešita z 9. století. K navštěvovaným místům patří také mauzoleum prezidenta Habiba Bourghiby.

Sousse je starší než Kartágo

Přímořské letovisko Sousse bývá označováno za perlu Tuniska a je třetím největším městem země. K vidění tu jsou nejen plantáže olivovníků, ovocné sady a krásné zahrady, ale také tisícileté pevnosti a hradby, které se tyčí nad dlouhými plážemi s jemným pískem.

Foto: Profimedia.cz

Sousse je starší než samotné Kartágo. Jako důležitý přístav jej založili Féničané v 11. stol. př. n. l. a brzy kolem něj vyrostlo město. Z dob punských válek je Sousse spojeno i s Hannibalovým jménem.

Ostrov Džerba

Džerba je jedním z nejkrásnějších a nejúrodnějších míst v Tunisku. Na 130 kilometrů pláží, se 320 slunečnými dny v roce, nabízí všechna tradiční prázdninová povyražení. Zelený a velmi plochý ostrov o rozloze 520 km2 je největším ostrovem severní Afriky. Džerba má vlastní mezinárodní letiště a s pevninou je spojen silnicí, kterou tam ve svých dobách stavěli již Féničané a Římané.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ostrov Džerba

Jednou z nejproslulejších památek ostrova je synagoga La Ghriba ve vesnici Er Riad. Uchovává se v ní velmi starý exemplář Starého zákona. Byla postavena v roce 1920 na základech jedné z nejstarších synagog světa a patří k významným židovským poutním místům.

Tabarka - potápěčský ráj

Přímořské letovisko Tabarka patří u nás k těm méně známým. Je zasazeno do hornaté krajiny se skalami a zalesněným vnitrozemím. V tomto nezvykle zeleném letovisku se konají mezinárodní jazzové a další hudební festivaly.

Zvláště se však Tabarka proslavila mezi potápěči. Pod mořskou hladinou se nacházejí rozlehlá korálová skaliska. Během několika posledních let na pobřeží vyrostlo mnoho moderních hotelů a bungalovů a také golfové hřiště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám