Hlavní obsah

Rakousko láká na kvalitní cyklostezky v horách i malebných údolích

Právo, MV

Tvrzení, že nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně, v Rakousku poopravili a říkají, že nejlepší je pohled ze sedla kola. A cykloturistika je zde téměř národním sportem. Jeho obliba je podložena i téměř 12 000 kilometry kvalitních cyklostezek. Ačkoli dvě třetiny republiky pokrývají Alpy, hodně cyklotras vede podél řek, takže většinou z kopce. Ale na své si samozřejmě přijdou i milovníci kopců a hor.

Článek

Všechny cyklotrasy jsou velice dobře a přehledně značeny, a to jak ve městech, tak i na venkově. Zdejší obyvatelé nemají ve zvyku toto značení ničit nebo nějakým "vtipným" způsobem upravovat, jak jsme často svědky u nás. Takže zabloudit je docela umění. Navíc ve většině turistických kanceláří a informačních center jsou k dispozici podrobné mapy dané oblasti.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Panorama Alp

Chceme-li navštívit oblast, která leží ve větší vzdálenosti, než na jakou si troufneme na kole, můžeme použít vlak. Téměř všechny vlaky jsou totiž vybaveny vagóny pro přepravu kol. Nebo můžeme využít nabídky rakouských železnic a kolo si vypůjčit. Tuto možnost máme na stovce nádraží.

Na všech stezkách jsou u hotelů a ubytovacích zařízení k dispozici uzamykatelné stojany na kola a další zařízení pro cyklisty. Podrobnosti o cyklistice v Rakousku najdete na www.radtouren.at.

Nejznámější cyklotrasy

Podunajská cyklotrasa (Donauradweg) je dlouhá 305 km (do Vídně 250 km) a vede z Pasova (Passau) do Schärdingu. Převýšení je 120 m a 90 procent trasy vede po asfaltu mimo dopravní ruch. Je vhodná i pro rodiny s dětmi od 10 let. Zajímavá místa na trase jsou kláštery Melk a St. Florian nebo hlavní město Rakouska Vídeň.

Drávská cyklotrasa (Drauradweg) začíná v Sillianu a po 250 km končí v Spittal-Lavmündu (210 m n. m.). Převýšení je 540 m, ale ve směru ze Sillianu se jede z kopce. Trasa je rovinatá, většinou asfalt, ale zajezdíme si na polních cestách. Náročnost je vhodná pro všechny cyklisty.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Murská trasa (Murradweg) startuje v Muhru a po 340 kilometrech končí Stickelhüttu.

Převýšení je 1000 metrů, pro milovníky vysokohorské cyklistiky ještě pokračuje dalšími 25 kilometry s převýšením 700 m a končí na horské boudě Stickelhütt. Je vhodná i pro děti a za návštěvu jistě stojí jeskyně Lurgrotte u Peggau.

Taurská trasa (Tauernradweg) měří 325 km, převýšení je 750 metrů, začíná v Krimmlu a končí v Pasově (zde navazuje Podunajská cyklostezka). Na Taurské trase se setkáme s úseky, které vedou mírně do kopce, ale odměnou nám budou například nádherné Krimmelské vodopády, ledová jeskyně Werfen či město Salcburk.

Ennská trasa (Ennsradweg) má na 250 kilometrech převýšení 930 metrů, začíná ve Flachau a cíl má v městečku Enns. Náročnost je již středně obtížná, na cestě projedeme kromě jiného i kolem hradu Trautenfels, kláštera Admont nebo se můžeme zastavit v historickém městě Steyr.

Okružní trasa Solnou komorou (Salzkammergutradweg) je dlouhá 270 km. Cyklotrasa vede oblastí s 15 jezery a je vhodná pro treková kola. Pro rodiny s dětmi jsou vhodné okruhy kolem Wolfgangsee a Traunsee.

Ráj i pro pěší

Když už nás kolo přestane bavit, můžeme se věnovat turistice pěší. Rakousko je protkáno 50 000 km stezek, které vedou nejen podél jezer, ale zavítají i do vysokohorských partií Alp.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na cestě na nás číhal skřet.

Můžeme se vydat po Solné stezce, kterou, jak již název napovídá, využívali obchodníci se solí, nebo navštívit Národní park Hohe Tauern známý náročností svých tras, šplhat se můžeme i v Otzalských Alpách nebo se toulat masívem Dachsteinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám