Hlavní obsah

Svatováclavská pouť v Brandýse připravuje bohatý program

Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

V Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi vrcholí přípravy na návštěvu papeže Benedikta XVI, který zde bude sloužit mši v pondělí 28. září. Program Národní svatováclavské pouti začne ve městě už v pátek. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, tradiční pouťovou zábavu i ohňostroj, řekl starosta Ondřej Přenosil. Město očekává až 60 000 návštěvníků.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Brána v Boleslavi

Článek

"Národní svatováclavská pouť má v našem městě obrovskou tradici a její vyvrcholení do města každoročně přitahuje tisíce návštěvníků. Jako každý rok jsme pro návštěvníky připravili spoustu doprovodných kulturních akcí, jmenujme za všechny koncert Dvořákovy Novosvětské a Vltavy od Bedřicha Smetany v podání Virtuosi Pragenses, nebo rockové vystoupení Michala Pavlíčka a jeho hostů," řekl starosta Přenosil.

Součástí Pouti budou i ukázky lidových řemesel

Právě koncert nazvaný Michal Pavlíček a hvězdy - koncert pro Starou Boleslav bude zřejmě hlavním bodem doprovodného programu. Uskuteční se v neděli večer v letním areálu v Houšťce. Kromě kytaristy a skladatele Michala Pavlíčka na něm vystoupí i Bára Basiková, Vilém Čok, Václav Noid Bárta a další. Součástí čtyřdenní Pouti budou i ukázky lidových řemesel, stánkový prodej, ohňostroj, tradiční pouťová zábava i atrakce.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Stará Boleslav

Řada doprovodných akcí je naplánována i na pondělí, kdy bude mši sloužit hlava katolické církve. Akce se budou v tento den odehrávat především na Mariánském náměstí v Houšťce. Na Mariánském náměstí vystoupí mezi 13:00 a 20:00 například Jazz Tett(y), KrisKrosKvintet nebo Jazz Big Band Kolín.

Koncert pro poutníky od Smetany i Dvořáka

Na letní scéně v Houšťce pak budou mít návštěvníci možnost zhlédnout Koncert pro poutníky z díla Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, na kterém vystoupí Virtuosi Pragenses s italským dirigentem Damianem Binettim.

Papež Benedikt XVI. bude v České republice pobývat od soboty 26. září do pondělí 28. září.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Místo je významně spjato s počátky českého státu a s tradicí křesťanské víry a kultury a je označováno také za duchovní střed Čech. U dveří kostela svatého Kosmy a Damiána byl ráno 28. září 935 svým bratrem Boleslavem a jeho lidmi zavražděn český kníže - svatý Václav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám