Hlavní obsah

V Mnichově začíná jeden z největších pivních festivalů Oktoberfest

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 19. září se v Mnichově otevřou brány nejslavnějšího pivního festivalu na světě – Oktoberfestu, který potrvá až do 4. října. Jeho tradice sahá do 12. října 1810. Tehdy se konala slavnost na počest sňatku bavorského korunního prince Ludvíka a Therese von Sachsen-Hildburghausen. Z oslav se stala tradice a původní říjnový termín se kvůli příznivějšímu počasí přesunul na konec září.

Foto: Profimedia.cz

Vstupné se neplatí, pivo se točí od deseti do půl jedenácté večer a zavírá se o hodinu později.

Článek

Obrovské pivní stany, v nichž se točí tradiční bavorská piva a podávají se stejně tradiční pokrmy – klobásy, vařená a pečená vepřová kolena, pečená kuřata, ryby, preclíky, zelí – navštíví během dvou týdnů více než šest miliónů lidí, kteří vypijí na sedm miliónů litrů piva.

Stany až pro deset tisíc osob

Oktoberfest se odbývá na Tereziině louce (Theresienwiese, nebo jen Wiesn), prostranství majícím 42 hektarů, nedaleko centra města. Pro slavnost se tam vztyčí na tři desítky stanů. Ty malé pojmou pár stovek lidí, největší – např. Schottenhamel – mají až deset tisíc míst.

Vstupné se neplatí, pivo se točí od deseti do půl jedenácté večer a zavírá se o hodinu později. Tuplák piva, podle druhu, přijde zhruba na osm a půl eura. Zájezdy na Oktoberfest pořádá spousta cestovek. Pokud pojedete na vlastní pěst, organizátoři doporučují zaparkovat mimo centrum a dojet hromadnou dopravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám