Hlavní obsah

Pražské planetárium nabízí cestování v prostoru i čase

Právo, Kateřina Severová

Planetárium v pražské Stromovce se stane hvězdnou branou. Díky novému projekčnímu systému umožní totiž návštěvníkům nahlédnout na vesmír z netradiční perspektivy, která bourá dosavadní hranice. Unikátní digitální technologie za několik desítek miliónů dokáže ukázat pohyb hvězd v prostoru a čase.

Článek

„Díky systému SkySkan Definity ukážeme divákům vesmír z kteréhokoli místa. Návštěvníci mohou vidět naše Slunce z perspektivy mimozemšťanů třeba od hvězdy Rigel, pozorovat východ slunce na Marsu nebo zažít průlet hvězdokupou,“ uvedl Jan Šifner, zástupce ředitele Planetária Praha, s tím, že díky trojrozměrnému modelu vesmíru dokáže moderní technologie přemístit nejenom v čase, ale i v prostoru.

Kopule se promění ve vesmír

Nové projektory jedinečného systému promítají na největší projekční plochu v Česku. Tou je právě kopule pražského planetária o celkové ploše přesahující 800 m2.

SkySkan promítá na celou kopuli. Ta se tak stává jedinečným projekčním plátnem, na které lze libovolně umísťovat vesmírné objekty, obrázky, animace nebo videa.

Moderní vybavení znamenalo složitou instalaci

Moderní zařízení tvoří 12 počítačů a dva velmi výkonné dataprojektory s extrémně velkým rozlišením. Každý projektor přitom váží 230 kilogramů, samotný objektiv pak zhruba 35 kg.

Hmotnost zařízení i technická náročnost znamenaly rovněž komplikovanou instalaci.

„Jelikož se musela nová technologie zabudovat do staré budovy, bylo to velmi náročné. Instalace nám trvala přibližně dva měsíce. Seznámení s fungováním celého zařízení pak asi měsíc,“ řekl Právu Šifner. Doplnil, že snahou planetária bylo především zachovat dosavadní promítací systém Cosmorama z roku 1989. Ten by měl ale za několik let sloužit pouze jako technický unikát, který bude využíván při zvláštních příležitostech.

Pohledy z různých bodů ve vesmíru

„V současné době má planetárium v nabídce přibližně padesát pořadů, které budou v průběhu zhruba pěti let převedeny na nový systém. Poté projde staré projekční zařízení generální opravou a zůstane v promítacím sále zachováno,“ upřesnil Šifner.

Technologie za 24,5 miliónu korun, na kterou přispělo pražskému planetáriu hlavní město částkou devět miliónů, dokáže proti původnímu zařízení Cosmorama divákům prezentovat hvězdy či planety nejen z pohledu, jak jsou vidět ze Země, ale i z jakéhokoliv jiného známého místa ve vesmíru.

Ukážeme vesmír z kteréhokoliv místa.
Jan Fišner, zástupce ředitele Planetária Praha

SkySkan funguje jako stroj času, je schopný diváky přenést do minulosti nebo budoucnosti a ukázat postavení hvězd třeba v době jejich narození. Nechat se unést neobvyklou podívanou mají šanci všichni zájemci o víkendu 19.– 20. září.

Promítané pořady doplní přednášky o tom, jak projekční systém funguje, po oba dny bude připravena také řada atrakcí pro děti. Pravidelná projekce SkySkanu bude od 26. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám