Hlavní obsah

"Berlínská" zeď stále stojí, v malé německé vesnici Moedlareuth

Novinky, Jan Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik málo kilometrů za hranicemi u Chebu leží v Bavorsku malebná vesnička Moedlareuth s padesáti obyvateli. Za studené války ji spojenečtí vojáci přejmenovali na "Malý Berlín". Proč? S hlavním městem je spojena podobným osudem - i tudy se táhla nechvalně známá zeď. S tím rozdílem, že zde ještě stojí.

Článek

Na připomínku nedávných dob zde vzniklo autentické muzeum. Zůstaly hlídkové věže i ostnatý drát. Díky této kuriozitě se místo stalo vyhledávaným cílem pro výlety s nádechem historie.

"Byla to zvláštní situace ze strany Bavorska. Ze západu sem jezdily davy turistů, zatímco na východě byla pět set metrů dlouhá zakázaná zóna, kde se vše hlídalo." říká ředitel místního muzea Robert Lebegern. 

Dlouhá cesta ke sjednocení

Devátý listopad 1989 znamenal pád železné opony v Berlíně, ale zde se hranice otevřela až o měsíc později. Navíc bylo třeba, aby se místní lidé dále prokazovali cestovními pasy. Až o rok později v červnu se mohlo vsí volně procházet.

I po znovusjednocení ovšem přetrvávají jisté odlišnosti. Například školní systém, poštovní směrovací čísla a telefonní předčíslí. I pozdrav je zde jiný - východní obyvatelé zdraví formálním "Guten Tag!" zatímco západní používají tradiční katolický pozdrav "Gruess Got!".

Vzpomínky a představy návštěvníků i místních

Za rok 2008 navštívilo muzeum na 60 000 návštěvníků. Podobné číslo se očekává i letošní rok, kdy uplyne dvacetileté výročí od pádu berlínské zdi.

"Byli to skoro bratři a sestry a nepovolili jim se navštěvovat. Je to opravdu hrozné." komentuje první dojmy návštěvnice muzea Hannie Spielvogel.

Naopak atmosféru setkání po letech zcela vystihuje komentář sedmdesátiletého Manfreda Zeha, který zažil rozdělení. "Bylo to nádherné, překrásné. Viděl jsem své spolužáky a všechny, kteří měli bydlet s námi a mohl s nimi mluvit."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám