Hlavní obsah

Ve čtvrtek opět přijede do Prahy legendární vlak Orient Express

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve čtvrtek 17. září odpoledne přijede do Prahy luxusní a legendární vlak Orient Express. Souprava dorazí z Vídně v půl páté odpoledne na Smíchovské nádraží a zdrží se v Praze do soboty. Letos už je to druhá zastávka vlaku v České republice. Informoval o tom mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Článek

Vlak přijede do České republiky přes Břeclav a bude kopírovat trasu brněnských pendolin. K vidění tak bude ještě například v Brně, České Třebové, Pardubicích či Kolíně. Jeho pouť začala v Benátkách, pokračuje přes Vídeň, v Praze se zdrží dva dny a v sobotu se vydá na cestu do Paříže.

V posledních letech se stává Praha tradiční zastávkou

Luxusní vlak vyjel poprvé před 125 lety. V 80. letech 20. století jeho slávu oživil podnikatel James B. Sherwood. Do Prahy vlak zavítal poprvé v roce 1994. České hlavní město se v posledních letech stalo jeho tradiční zastávkou. Loni zde byl třikrát, stejně tomu bude i letos, naposledy přijede v říjnu. V jízdním řádu Orient Expressu je Praha i příští rok.

Vlak stejně jako před sto lety i dnes vozí evropskou smetánku; ceny jízdenek se pohybují v řádech tisíců eur. Express inspiroval řadu filmařů a spisovatelů, mimo jiné autorku detektivek Agathu Christie. Vlakem cestovali i dva nejslavnější představitelé jejího detektiva Hercula Poirota, Peter Ustinov a David Suchet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám