Hlavní obsah

Vídeňská galerie Albertina otevírá velkolepou výstavu impresionismu

– Vídeň
Novinky, Lucie Poštolková

Vídeňská galerie Albertina otevírá v pátek 11. září novou expozici s názvem Impresionismus - jak se světlo plátna dotklo. Výstava přináší zajímavý zorný úhel v pohledu na historii vzniku, techniky a způsob impresionistické malby. Nechybí obrazy od Moneta, Pissarra, Gauguina, Maneta, Renoira, van Gogha či Toulse-Lautreca.

Článek

Výstava odpovídá na otázky "Co je imprese?"; "Uvnitř nebo venku?" ; nebo "Kdy je obraz hotový?" Obrazy představují postupný vývoj od počátků impresionismu až k pointilismu a postimpresionismu. Návštěvníci si mohou prohlédnout obrazy od Renoira, Cézanna, Sisleyho, Courbta a mnoho dalších.

Mezi obrazy návíc bude vystaveno náčiní, které impresionisté používali, když malovali v plenéru, ale také perličky jako je perspektivní rám a paletu Vincenta van Gogha, paletu Georgesa Seurata i baletní střevíček z majetku Edgara Degase.

Expozice klade speciální význam na vývoj malířských prostředků, které umožnily malířům malovat nejen v krajině, ale i časově komplikovanější výjevy. Jedná se například o dokonalejší štětce, nové odstíny a přenosnější barvy v tubách díky kterým byli umělci mobilnější. Štětce zrychlily techniku malby a tím zrychlily vyjádření okamžiku, imprese a celkové nálady. 

Výstava potrvá od 11. září do 10. ledna 2010 a představí asi 200 exponátů, z toho 125 obrazů a 56 originálních uměleckých objektů, malířského náčiní a pomůcek.

Letos opět galerie Albertina spolupracuje s Rakouskými spolkovými dráhami s Českými dráhami, které nabízejí zákazníkům při předložení mezinárodní jízdenky z České republiky do Vídně levnější vstupné na výstavu Impresionismu. Zákazníci drah zaplatí u vstupu do Albertiny místo 9.50 jen 7 eur.

Albertina

Muzeum Albertiny je otevřené denně od 9 do 18 hodin, navíc ve středu až do 19 hodin.

Z vídeňského vlakového nádraží Südbahnhof jezdí každých deset minut tramvaj na stanici Opera nedaleko galerie Albertiny.

Pro české turisty je k dispozici také průvodce v českém jazyce. 

Vstupné:

Dospělí 9.50 euro

Senioři 8 euro

Studenti do 26 let 7 euro

Studenti do 19 let  3.50 euro

Děti do šesti let zdarma 

Více info zde: www.albertina.at

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám