Hlavní obsah

Turisty na španělském pobřeží ohrožují nájezdy medúz

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko

Klimatické změny a rozšířený rybolov mohou být příčinou zvýšeného výskytu medúz u španělského pobřeží. Upozornili na to badatelé z výzkumného týmu Oceana. Turisté začínají být netrpěliví a vyhrožují cestovním kancelářím, že zruší své pobyty ve Španělsku, pokud se s medúzami nezačne něco dělat.

Článek

Přirozeným prostředím medúz je otevřené moře či oceán většinou 30 až 40 kilometrů od pobřeží. Již před 650 milióny let se medúzy v souvislosti na mořských proudech pohybovaly ve vodě, nyní se však začínají přibližovat blíž a blíž k pobřeží kvůli změně teploty a také proto, že u břehu se nachází více odpadu a voda je kalná a znečištěná, což medúzám vyhovuje jako potrava.

"Společnost začíná být znepokojena znečištěním planety a volá po budování rovnováhy mezi člověkem a přírodou. Ozývají se znepokojené hlasy z hotelového sektoru i od rybářů, kteří mají rybářské území zamořené medúzami," vyjádřila se Marta Mdinaová z vědecké skupiny Oceana.

Úředník z města Cádiz Santiago Posadas k tématu medúzy dodal: "Letos jich nebylo tolik jako v minulých letech. Většinou se objevují, když se začíná oteplovat a voda začíná být rovněž teplá. Ovšem začaly se nám množit případy popálených lidí. Běžný počet je pět set popálení za měsíc. Stejný počet lidí ale medúzy popálily minulý týden. Což znamená, že se počty popálených několikanásobně zvyšují. "

Švédská turistka neskrývala rozhořčení: "Když jsme byli na dovolené v Řecku, mého syna žahla medúza a bylo to pro něj docela bolestivé. Proto si příště budeme vybírat místo pro odpočinek bez těchto živočichů."

Přečtěte si také: Záhadami opředená Kréta
Když nad mořem svítá po noční bouřce, roztrhané temné mraky prozářené slunečními paprsky vytvářejí apokalyptickou kulisu. Co asi tajemného člověka čeká na tom velkém a záhadami opředeném řeckém ostrově. Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám