Hlavní obsah

Rakouský park Vysoké Taury láká na panenskou přírodu v srdci Alp

Právo, Bohumil Brejžek

Oblast Grossglockneru patří k nejvyhledávanějším horským oblastem v Rakousku. Je to dáno i existencí atraktivní vysokohorské panoramatické silnice Grossglockner Hochalpenstrasse, která umožňuje příjezd motorizovaným návštěvníkům až do srdce Alp, pod jejich nejvyšší vrcholy.

Článek

Rady na cestu

Nejjednodušší cesta vede přes Salcburk, Bischofshofen do Ferleitenu, kde začíná placená vysokohorská silnice. Při ubytování alespoň na dvě noci obdržíte ve většině ubytovacích zařízení kartu národního parku, která vám umožní po dobu pobytu prakticky na vše volný vstup, včetně vjezdu na Grossglocknerskou silnici. Silnice je otevřena od začátku května do konce října, pouze v denních hodinách. Mýtné pro osobní automobily činí na jeden den 28, pro motorky 18 eur.

Ubytování

Oblast parku disponuje množstvím ubytování v privátech, horských chatách, penziónech i hotelech do čtyř hvězdiček. Jednoduché ubytování pořídíte již za 10 eur, obvykle ale od 17 eur na osobu a noc.

Stravování

Ceny jídel málokdy překročí 10 eur. Například i v restauraci na Vyhlídce císaře Franze Josefa pořídíte menu o třech chodech (zeleninová polévka, vídeňský řízek přes celý talíř s hranolky a štrúdl se šlehačkou) za 11 eur. Poněkud dražší jsou nápoje, zejména víno.

Speciální tip

Chcete-li si výjezd na Grossglockner opravdu užít, vyražte po páté ráno. Naskytne se vám nezapomenutelný pohled na vycházející slunce nad zasněženými velikány. Pokud bude pěkné počasí, odbočte na 28. kilometru doleva na známou Edelweiss Spitze.

Silnice je dlážděná kočičími hlavami ještě z roku 1935 a sedm zatáček je velmi ostrých a úzkých. Pokud vše zvládnete, ocitnete se ve výšce 2571 metrů. Odtud můžete spatřit vrchol majestátného Grossglockneru spolu s dalšími třemitisícovkami.

www.mzv.cz – webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR

www.mzv.cz – webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR www.nationalpark-hohetauern.at – informace o Národním parku Hohe Tauern včetně možností ubytování

www.mzv.cz – webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR www.nationalpark-hohetauern.at – informace o Národním parku Hohe Tauern včetně možností ubytování www.grossglockner.at – webové stránky seznamující s historií i současným stavem Grossglocknerské vysokohorské silnice

www.austria.info – oficiální stránky Rakouské turistické centrály obsahující vše, co k dovolené potřebujete vědět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám