Hlavní obsah

Iva Frühlingová: Chci se vydat autem z Denveru až do Los Angeles za dobrodružstvím

Novinky, Karolina Zarzycká

Zpěvačka, modelka a nově i spisovatelka Iva Frühlingová by si letos ráda splnila svůj sen, a to cestu do Spojených států. Chtěla by se vrátit na ostrov Svatý Martin v Karibiku, jejž zná jen z fotografických mol, ne jako turistka. V Česku ji uchvátila Uhříněves, kam se přestěhovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iva Frühlingová

Článek

Mnoho států jste navštívila nebo tam déle žila kvůli práci. Přesto, jak a kde byste nejraději strávila vysněnou dovolenou?

Vždy mě nejvíce bavily dovolené na pláži, na tropických ostrovech v překrásných hotelech. Nyní mám ovšem trochu jiný sen. Ráda bych se konečně, poprvé v životě, podívala za sestrou do Ameriky."

"Moje sestra bydlí v Coloradu, v Denveru, tam bych chtěla pobýt pár dní a pak se vydat za dobrodružstvím - autem z Denveru až do Los Angeles. Cestou se podívat na Grand Canyon, do Las Vegas a na další neuvěřitelná místa. Nevím ovšem, zda budu mít v lednu měsíc dovolené na tento můj vysněný výlet.

S kým pojedete? S partičkou kamarádů, rodiči, nebo spíše se sestrou? Četla jsem úryvky z vaší knihy, která brzy bude k dostání na knižních pultech, a tak bych tipovala vaši sestru, na kterou jste se tak těšila, až za vámi přiletí do Japonska.

To nebyla moje sestra, nýbrž moje kamarádka. Po důkladném přečtení knihy, jsem větu "sestřička moje" vymazala, aby nedošlo k nedorozumění. Na dovolenou bych nejraději vyrazila s přítelem.

Jakou zemi byste ráda navštívila znovu? A proč? Čím vám učarovala?

Ostrov Svatý Martin v Karibiku. Byla jsem tam před deseti lety na focení jednoho katalogu, jako modelka. "

Foto: Michaela Říhová, Právo

„Neumím zpívat,“ ironizuje sama sebe pětadvacetiletá Iva Frühlingová, která odešla ve čtrnácti letech do Francie prorazit v modelingu, ale stala se známou jako zpěvačka.

"Ovšem když fotíte, tak nemáte čas si toto místo pořádně prohlédnout. Kromě toho, že je to nádherný ostrov se vším, co mám ráda, se tam mísí spousta kultur dohromady a lidé mi tam připadali velmi milí a otevření.

Jaké jazyky ovládáte? Byla jste někdy v zemi, kde vám jazyková bariéra neumožnila si popovídat či si porozumět s místními obyvateli? Jako je například Maďarsko...

Mluvím anglicky, česky a francouzsky. Cizí jazyky "mám zadarmo" právě proto, že mi maminka dovolila si jít v mých čtrnácti letech za svým snem do Paříže. Zemí, kde jsem se nemohla domluvit, je víc.

Trápí mě například, že neovládám španělštinu, protože se mi tento jazyk, lidé i země velmi líbí. Místo, kde jsem se však nedomluvila vůbec, bylo Rumunsko, kde jsem fotila pro jeden francouzský dámský časopis.

Přes léto jste pracovala na knize nebo ještě na něčem? Měla jste vůbec čas si zarelaxovat, odpočinout na klidném místě? Dáváte přednost klidu někde na chalupě, nebo vám rušné třídy evropských či světových měst nevadí?

Přes léto jsem pracovala na knize a k tomu ještě na jednom hudebním projektu nové české kapely, ve které jsem členem. Neměla jsem tedy příliš času na relax. V mém pražském bytě jsem si však vybudovala takový malý ráj na terase. Ten jsem si již dlouho přála a mohu tam relaxovat kdykoliv.

Kde jste byla o letošní dovolené byla? Nebo se na ni teprve chystáte?

Nebyla jsem nikde, ale chystám se do již zmíněných Spojených států, pokud mi to čas dovolí.

Máte ráda a zažila jste je někdy, poznávací, turistickou kanceláří organizované zájezdy? Nebo byste si spíš střihla nějaký extrém, jako je slézání vysokých hor, sjezd divoké řeky, slaňování do kráteru sopky?

Mé největší dobrodružství na dovolené bude Amerika, pokud to vyjde. Dříve jsem, jak už jsem říkala, byla spíše ten líný povaleč na pláži. Příliš extrémní věci nejsou nic pro mě. Bojím se skoro všeho, dokonce i šlapátek na moři.

Na které místo v ČR nedáte dopustit?

Uhříněves! To, že jsem se sem přestěhovala, beru jako jedno z mých nejlepších životních rozhodnutí. Naučila jsem se být blíž přírodě, hodně mě to uklidnilo.

Kdybyste měla nějakého cizince provést po ČR, na jaká místa byste jej vzala?

Jéžišmarja! Já opravdu nejsem turista a ze všech podobných akcí se mi ježí chlupy na ruce. Když jsem bydlela v Paříži, musela jsem povinně každou českou návštěvu provádět po Louveru, Champs-Elysées, Eiffelovce, atd. Jsem ráda, že už to mám za sebou. Francouzského kamaráda bych vzala někam do baru, kde bychom si mohli v klidu popovídat.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Iva Frühlingová

Byla jste v exotické zemi? Jak vám tam chutnalo? Ostatně jaká jste kuchařka?

Kuchařka jsem, musím přiznat, celkem dobrá, začínala jsem sice nevinně, ale po několika letech vařím opravdu s chutí a ráda. Vařím spíše česká jídla jako guláš, svíčkovou, rajskou nebo zapečené brambory. Z francouzských udělám občas slaninový quiche (koláč - pozn. red.), nebo sýrové fondue, či raclette (švýcarský sýrový pokrm - pozn. red.). Z exotických jídel mám nejradši marocký kus-kus. 

Ivu Frühlingovou láká znovu ostrov Sv. Martin
Ostrov Svatý Martin se nachází v Karibiku. Úřední řečí je angličtina. Jeho území je rozděleno na francouzskou (měna je americký dolar) a nizozemskou polovinu (euro).
Svatý Martin byl poprvé objeven roku 1493 Kryštofem Kolumbem. Původní název ostrova byl Soulinga (město soli). V současnosti je hlavním zdrojem příjmů místního obyvatelstva. Lze se tu potápět, šnorchlovat, projíždět se na katamaránu.
FOTO: Profimedia
Pro Čechy není zapotřebí vstupní vízum ani speciální očkování. Dá se zde půjčit auto (45 eur/den).
FOTO: Profimedia

Tipy Ivy Frühlingové

Grand Canyon v USA

Velký kaňon je nejznámější a mylně považován za největší na světě. Vytvořila jej řeka Colorado v severní Arizoně. Tvoří podstatnou část národního parku Grand Canyon, jednoho z prvních národních parků založených v USA.

Prezident Theodore Roosevelt byl jedním z hlavních zastánců založení tohoto parku, k ochraně zdejší krajiny.

Kaňon, který tok řeky Colorado modeloval milióny let, je téměř 446 kilometrů dlouhý, se šířkou od 500 metrů do 24 kilometrů. Největší hloubka je okolo 1600 metrů. Řeka Colorado a její přítoky se témeř dva milióny let zařezávají vrstvu po vrstvě sedimenty  coloradské plošiny.

Foto: Profimedia.cz

Španělsko

Španělské království je stát ležící na Pyrenejském poloostrově, hlavní město je Madrid, měna: euro, úředním jazykem je španělština. Hraničí s Portugalskem, Andorrou, Francií a Gibraltarem. Španělská marocká přístavní města Ceuta a Mellila jsou zároveň španělskými državami.

Ke Španělsku patří i Kanárské ostrovy a Baleáry ve Středozemním moři. Španělsko hojně navštěvují turisté kvůli historickým objektům, dále kvůli relaxaci na plážích i rozmanitým přírodním krásách pohoří a hor.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Jedním ze tří klenotů Andalusie je palácový komplex Alhambra v Granadě.

Japonsko

Japonsko (japonsky: 日本国, Nihonkoku/Nipponkoku) je ostrovní stát ve východní Asii. Na západě ho Korejský průliv odděluje od pobřeží Koreje, Japonské moře ho odděluje od Severní Koreje a Ruska.

Japonské ostrovy Rjúkjú z východu ohraničují Východočínské moře a na jihu sahají až k Tchaj-wanu. Jméno Japonska doslova znamená Země vycházejícího slunce.

Japonské ostrovy Rjúkjú z východu ohraničují Východočínské moře a na jihu sahají až k Tchaj-wanu. Jméno Japonska doslova znamená Země vycházejícího slunce. Hlavní město: Tokio, rozloha: 377 835 km2, počet obyvatel: 127 288 400, měna: Yen, JPY, ¥ (円), jazyk: Japonština.

Japonské ostrovy Rjúkjú z východu ohraničují Východočínské moře a na jihu sahají až k Tchaj-wanu. Jméno Japonska doslova znamená Země vycházejícího slunce. Hlavní město: Tokio, rozloha: 377 835 km2, počet obyvatel: 127 288 400, měna: Yen, JPY, ¥ (円), jazyk: Japonština.

Paříž

je hlavním městem Francie, oplývá množstvím památek z dob keltských až po současnost. Z historické Paříže však po rekonstrukcích v 18. a 19. století zbylo jen málo z původní tváře. V roce 1991 bylo nábřeží řeky Seiny od Louvru až k Eiffelově věži zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Mezi nejznámější památky patří Katedrála Notre-Dame, Louvre, Vítězný oblouk, Invalidovna, Eiffelova věž, Conciergerie, Sainte-Chapelle, Bazilika Sacré Coeur.

Nachází se zde moderní čtvrť La Défense s mrakodrapy a moderními stavbami, mezi něž patří také Grande Arche, vystavěný roku 1989 ke dvoustému výročí Francouzské revoluce.

Foto: NOVINKY/Tomáš Holý, Novinky

Eiffelova věž v noci

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám