Hlavní obsah

Vesnička z filmů Slunce, seno praská ve švech, turisté se hrnou ke Škopkovým

Novinky, Tomáš Holý
Hoštice

Obec Hoštice uprostřed polí v jižních Čechách má 170 obyvatel. Nejčastěji se sem jezdí rozkodrcanými lokálkami Českých drah, přesto vesnice v létě praská ve švech. Stovky lidí sem denně míří kvůli jedinému - chtějí vidět, kde bydlela rodina Škopků a Konopníků. Zřejmě jedny z nejznámějších českých rodin proslavila série filmů Slunce, seno režiséra Zdeňka Trošky.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Paní Pilátové, která ve filmech účinkovala jako Konopníková, je v současnosti 88 let.

Článek

Cesta do legendární vísky je stejně idylická jako ve filmu. Při cestě vlakem je třeba nastoupit na lokálku, která však pravidelně na zastávce Hoštice zastavuje. Není ani třeba se ani naklánět na jednu stranu, aby se vlak nepřevrátil, přesto je i v 21. století  jízda s Českými drahami zážitek. Co do kvality a jisté nevyzpytatelnosti se od dob natáčení filmů mnoho nezměnilo, výjimkou tak nejsou situace, kdy rozkodrcaná lokálka s dvaceti cestujícími nepočká ve Strakonicích na přijíždějící rychlík.

Ale zpátky do Hoštic. Od vlakové zastávky se jde dva kilometry do kopce. Cestou však nepotkáte udýchaného a soptícího faráře s kolem, ale pravděpodobně jedno auto za druhým, které berou vesnici doslova útokem.

Co skýtá filmová vesnice? Co je jejím hlavním trumfem? Bohužel vůbec nic. Hned na kraji vesnice je hospoda, ve které pracovala filmová Miluna, co pásla po Vencovi Konopníků. O pár metrů dál je náves. Tam je známý dům s jelenem, hned vedle hřbitůvek s kapličkou, sídlo filmového JZD (v současnosti zrekonstruované, ale nepřístupné), a domy rodiny Škopků a Konopníků. A to je vlastně všechno.

Za zdržení se zde to však stojí, co kdyby se objevila nějaká ta filmová „hvězda“. Přestože většina neherců, která jakožto původní obyvatelé ve filmech účinkovala, již nežije. Někdo se tu přece jen najde.

FOTO: Tomáš Holý, Novinky

Nemá svoji hvězdu na chodníku slávy, neotiskovala své ruce do betonu a neprocházela se po červeném koberci, když ji však filmoví fandové spatří, je hned kolem ní šrumec s žádostí o focení. Řeč je o paní Pilátové. Stále velice vitální dáma hrála paní Konopníkovou, tedy Vencovu matku.

„To víte že jo. Musím natrhat trávu králíkům, jen si položím mlíko,“ odpověděla na žádost o focení. Na další dotazy skromně odvětila, že ve vsi žije již 88 let a nikde jinde by se jí prý nelíbilo.

Není tu nic k vidění, tvrdí místní

Hned na návsi na lavičce také posedávala 66letá rodačka Jaroslava Křížová. Ta se také objevila ve všech třech Troškových filmech jako kompars. Slávu vesnice v předešlých letech dokázala využít, dělala ve vesnici průvodkyni. „Před třemi lety jsem po tři týdny vozila cestovka 11 autobusů turistů denně. Letos už to bylo jen po dva týdny tři autobusy denně,“ popsala zájem o vesnici. Ani Křížová si zájem turistů nedovede vysvětlit. „Není tu nic k vidění,“ dodala.

Filmoví nadšenci se sem hrnou zejména v červenci a srpnu. I bez cestovky do Hoštic míří až tři stovky aut denně. To je také jedním z důvodů, proč je od loňska parkování ve vsi zpoplatněno třiceti korunami.

FOTO: Tomáš Holý, Novinky

I když návštěva Hoštic zabere maximálně jen pár hodin, během parných dní si turista může připadat jak uprostřed natáčení. Jen na žhnoucí slunce neupozorní z okna zpívající paní učitelka, kterou ve filmu ztvárnila Jiřina Jirásková.

Nadšenci se musí spokojit jen s případným suvenýrem zakoupeným ve stánku na návsi. Kromě tradičních pohledů jsou k mání i popelníky či trička s filmovými motivy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám