Hlavní obsah

Pražské Klementinum se v neděli otevře veřejnosti

Praha

Pražské Klementinum se v neděli otevře veřejnosti. Barokní památka a současné sídlo Národní knihovny (NK) pořádá den otevřených dveří, lidé si budou moci zdarma prohlédnout například Barokní knihovní sál, Astronomickou věž nebo Zrcadlovou kapli. Informovala o tom mluvčí NK Barbora Stýblová.

Foto: Novinky

Na nedělní prohlídku se dostane jen omezený počet lidí.

Článek

Barokní památka bývalých jezuitských kolejí bude otevřena od 10:00 do 15:00, navštívit ji ale bude moci omezené množství zájemců. Prohlídky s průvodcem začnou každou hodinu, trvat budou dvě hodiny a každé se může zúčastnit nejvíce 50 lidí.

Vedení knihovny umožní lidem navštívit například Barokní knihovní sál dokončený v roce 1727, Astronomickou věž s vyhlídkou na historické centrum Prahy nebo Zrcadlovou kapli z 18. století vyzdobenou umělým i pravým mramorem a nástropní pětidílnou freskou.

Klementinum postupně postavili v letech 1556 až 1773 jezuité jako svou kolej. Působili zde například historik Bohuslav Balbín, matematik a fyzik Josef Stepling, František Josef hrabě Kinský nebo Antonín Koniáš, jezuitský misionář známý jako páter Koniáš.

Klementinum čeká rekonstrukce

V Klementinu sídlí Národní knihovna, která se stará o šest miliónů dokumentů včetně 13 500 rukopisů, z nichž některé pochází z doby před naším letopočtem, dále o více než 4000 inkunábulí, tedy knih vytištěných od vynálezu knihtisku do roku 1500 a přes 200 000 tisků z 16. až 18. století.

V současné době se chystá rekonstrukce Klementina. Jeho součástí má být restaurace historických sálů i zásadnější přestavby, jedna z pěti variant opravy například navrhuje vybudovat na jednom z nádvoří depozitář.

Původně chtěla NK skloubit přestavbu svého sídla se stavbou nové budovy, která by vyřešila kapacitní problémy. Projekt nové budovy je ale především z politických důvodů zatím mrtev. Knihovna proto chce rozšířit depozitář v Hostivaři, kam by měla být přemístěna část provozů a část depozitářů.

NK již vypsala výběrové řízení na první etapu rekonstrukce Klementina. Hodnotu zakázky, kterou zveřejnila v informačním systému o veřejných zakázkách, vyčíslila na 400 miliónů korun. Restaurovány za ně mají být mimo jiné Zrcadlová kaple, Barokní sál nebo Astronomická a Hodinová věž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám